ponedjeljak, 10. prosinca 2012.

...praline...slatke male tajne...




...znate li iz kojeg  velikog filmskog klasika je ovaj citat: ... " Here's looking at you, kid " ... 
...hm... ako ne znate... mislim da će vam nakon ovog citata sve biti jasno: ... " Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine..." ;)
...a možda i ovo pomogne: ..." Play it once, Sam, for all times sake.." . "...Play it Same, play  "As Time Goes By"..." ...
...da...da... Casablanca... ahhh...obožavam taj film... 
...jedan od mojih najdražih filmova... film koji sam gledala nebrojeno puta... 102 minute ispunjenog srca i suza u očima...

... taj film vežem za ljubav...veliku, bezuvjetnu, čistu ljubav... koja se u srcu rodi samo jednom i nikad je više niti jedna druga ne može zamijeniti...za nju ste spremi sve žrtvovati, pa čak i sebe... to je to...rekli bi...
...malo je onih koji ju pronađu...
...još je manje onih koji pronađu svoju drugu polovicu, svoju srodnu dušu...ljubav koja je uzvraćena svom svojom snagom, kada dvoje shvate da su zapravo jedno mimo svih svojih  priča, različito ispisanih stranica dnevnika života...
... ako imate sreće i pronađete svoj "poseban titraj srca"...ne puštajte da ode...ne dozvolite da nestane nošen vremenom... 





...ovaj post posvećujem takvoj ljubavi... 
...a  bez te posebne ljubavi ove praline nikad ne bi bile napravljene...
...ovo su slatke male tajne... nešto najromantičnije što sam ikada napravila od hrane...
...ovo je ljubav pretočena u čokoladu, ispunjena prekrasnim osjećajima u obliku slatkih krema...te materijalizirana u božanstvene čokoladne dragulje...
...i na kraju poklonjena...putem riječi...slike...toplih misli...




...dugo sam razmišljala o pralinama...dugo sam ih željela napraviti, ali nisam imala kalupe za njih...
...eto i tu se uplela ljubav... 

...moje prve praline su nestale za tren... radila sam ih, trackala po njima  dugo, a pojele su se u roku par minuta...
...odlučih sljedeći put napraviti malo više... na poklon sam dobila dva kalupa - od srca hvala divnoj osobi...




...savršene praline su produkt cijelog jednog složenog procesa...od izbora same čokolade (udio kakao maslaca, udio kakaa), vrsta samog  kalupa (materijala, čvrstoće kalupa), a samo topljenje i temperiranje čokolade za izradu pralina je priča za sebe...
 ...da bi se praline uspješno napravile potrebno se držati pravila...
...ukratko...
...čokoladu  je potrebno otopiti na pari, paziti da se u čokoladu ne "zaleti" niti jedna kapljica vode...
...kod topljenja čokolade, temperatura ne smije prijeći granicu od 50°C...
...zatim ju morate temperirati što u ovom slučaju znači "ohladiti" na 27°C...pa ponovo temperaturu podići na 31°C...na taj način će se kristalizirati masne kiseline u čokoladi...
...kod bijele i mliječne čokolade je pak malo drugačije...te čokolade topite i zagrijavajte najviše do 46°...a hladite do 29°...
...to su ukratko pravila da bi dobili prekrasne praline koje se ne tope u doticaju s prstima, koje se ne tope na sobnoj temperaturi...koje su sjajne i nemaju sivu patinu zbog loše otopljene čokolade... koje lijepo ispadaju iz kalupa i ne lome se... 

...moram priznati ja se ovih pravila nisam držala, prvenstveno zbog nedostatka kuhinjskog termometra...a i jednostavno sam samo željela napraviti svoje prve praline, pa kako god ispale...s drugima ću se pomučiti i topiti čokoladu po pravilima (ako nabavim termometar)... 

...znači, sve sam radila po osjećaju...i moram reći da sam jako zadovoljna...;) :)
... napisati  ću na koji način sam ih radila...bez prevelikih komplikacija...





...za izradu domaćih pralina potrebno vam je: 

kalupi za praline
kist (-ovi)
papir za pečenje za izradu tuljka koji će biti pomoć pri punjenju
(ili slastičarska vrećica)


                                                   čokolada; crna, bijela, mliječna
punjenje - krema (-e) sa i bez dodataka 


mašta...strpljenje ... i ljubav, naravno... ;):)


...zaboravih još nešto...
...a to je glazba... ;)) ...obavezno stavite nešto lijepo da vam svira i uživajte u pravljenju slatkih malih tajni...






...za mojih 27 pralina ( dva kalupa - praline su različite veličine) potrošilo se...


250 g crne čokoladne kuvertire sa 52% kakaa

100 g bijele čokolade
ganache kema
dulce de leche
(...ganache i dulce de leche kreme su mi ostale od drugih kolača koje sam radila)



...2/3 crne čokoladne kuvertire otopite na pari (lončić sa čokoladom stavite na drugi, malo veći lončić u kojem se grije voda, s time da lončić sa čokoladom nije u doticaju s vodom...)...
...kad se čokolada lijepo otopi stavite dvije žlice ulja, promiješajte, maknite sa parne kupelji i u tu rastopljenu čokoladu dodajte ostatak čokolade koju ugrubo razlomite...
...miješajte dok se sva čokolada ne rastopi...
...kalupe za praline mažite pomoću kista s rastopljenom čokoladom...
...ostavite da se čokolada stisne, pa ponovo kalupe premažite sa još jednim slojem čokolade...
...to možete ponoviti tri puta ako je potrebno...
...tada pomoću tuljka koji ste napravili od papira za pečenje (ili pomoću slastičarske vrećice) napunite svaku pralinu kremom...
...na kraju zatvorite praline sa ostatkom čokolade, te pustite da se čokolada stisne...


...bijelu čokoladu također otopite na pari ali nemojte ju previše zagrijati...
...u tom slučaju otopite 50 g, čim se čokolada otopi, maknite ju s parne kupelji, promiješajte, te dodajte ostatak čokolade, miješajte dok se sve ne rastopi i poveže...

...pomoću tuljka koji ste napravili od papira za pečenje (ili slastičarske vrećice) možete precizno napuniti razne utore na samim kalupima, dok ostatak napunite sa crnom čokoladom, tako da praline izgledaju što atraktivnije...






...moje praline su punjene sa ganche kremom...





                                                                  ...ganache...

                                                       200 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja

                                                                          opcija
nekoliko kapi ekstrakta naranče


     ...vrhnje zagrijati na vatri ali ne smije provrijeti...
...u vrhnje staviti razlomljenu čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne rastopi...
...smjesu maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi...
...kad se smjesa malo ohladi početi miksati dok se ganache ne pretvori u finu čokoladnu kremu...
...po želji dodajte nekoliko kapi ekstrakta naranče , tako će vam praline imati jaffa okus...




...i punjene su sa dulce de leche...






...dulce de leche...

2 l mlijeka s većim postotkom m.m (3,5 % m.m.)
70 dag šećera
ekstrakt vanilije

opcija
100 g maslaca

...stavite mlijeko da se polako kuha na najslabijoj vatri...
...dodajte mu šećer...i polagano miješajte...
...kuhajte sve dok se  smjesa ne počne zgušnjavati...
...ako imate dobre lonce u kojima kuhate, možete i pojačati vatru...
...kuhanje traje oko 2 sata...(iako to dosta ovisi o masnoći mlijeka, te jačini vatre na kojoj se kuha)...
...kuhajte do gustoće koja vama odgovara...
...pred kraj dodajte maslac (ako želite)...
...kad ste dulce de leche maknuli sa vatre dodajte mu ekstrakt vanilije...

(..netko u dulce de leche stavlja i sodu bikarbonu... ona samo daje boju...
...zbog sode bikarbone dulce de leche je tamnije boje...)

...dulce de leche izlijte u staklenke, zatvorite i pospremite u frižider...
...tako uskladištena krema može stajati i desetak dana (toliko je meni najduže stajao ostatak od veće količine napravljene kreme...) 

...obzirom da mi je ostalo ove kreme od torte koju sam radila, odlučila sam s ostatkom napuniti praline...
...punjenje za praline je pojačano s dosta ruma... ;) :)


...dulce de leche je prekrasna karamel krema kojom možete puniti praline...
...nadjevati torte... prelijevati kolače...sladoled...




...dulce de leche je u doslovnom prijevodu "slatko od mlijeka"...divna krema kojom  moja mama nadjeva oblatne...i samo takve oblatne  kod mene prolaze, jer ja ih inače ne volim...ali s ovom kremom one su zaista poseban doživljaj...

...dulce de leche je nastao u Argentini u 19. stoljeću...kako to i biva sa najboljim stvarima, nastao je sasvim slučajno...
...naime ...dvojica generala su se sastala da bi postigli sporazum u vezi sukoba koji su vodili u to vrijeme...
...i tako došao jedan general drugome u šator, ovog nije bilo i onaj prvi general od umora zaspe...
...u to isto vrijeme kuharica je pripremala hranu za gladne vojnike...radila je "la lechada" jelo koje se sprema od šećera i mlijeka...sasvim slučajno je otišla kod generala u šator te je sva uplašena shvatila da u njemu spava neprijateljski general...otrčala je po pomoć (vjerovatno vrišteći)...
...eto...sigurno znate kako ide dalje... zaboravila žena na mlijeko i šećer...i dok se cijela situacija razjasnila kako i zašto, a to za ovu priču nije niti važno... mlijeko i šećer se pretvorilo u tamnu kremu...na koju su gladni vojnici navalili... i tako je nastao dulce de leche... ;):)


...u slast dragi moji...!



...još samo da ostavim misao za ljubav...

"...I don't need a perfect one...
I just need someone who can make me feel
that I'm the only one... 
...I only need you..."