...život me malo bacao proteklih tjedana pa nikako stići napisati nešto i podijeliti novu deliciju s vama dragima...
...ali ...evo mene ... sa jednim malenim jednostavnim receptićem...ali jako... jako ukusnim... ;))
...dok me nije bilo ...bila sam vrijedna, naravno ;)) ...osim slanih jela napravila sam i podosta slatkih... no samo neki su ovjekovječeni slikicama ...
...nemoguće je sve fotografijom zabilježiti... jer... par nestrpljivih malih usta je teško obuzdati...a bome i velika usta imaju problem sa strpljenjem kad je o hrani riječ...
...napravih i ove "lepršave" lepinjice...poslikala sam ih i čekala priliku kako bih ukrala malo vremena da se ponovo družim s vama...
(...sigurno se pitate, zašto "lepršave"...e pa zato jer ih radim često... u hipu...takoreći lepršavo...usputno...
...napravim ih brzo..jednostavne su...a toliko divne...)
...na slikicama vidite narezani medvjeđi luk ili srijemuš o kojem sam već pisala...
...nemojte da vas to zbuni, obzirom da je sezona medvjeđeg luka prošla...slikice su od prije više mjesec dana kad je medvjeđi luk bio u svom punom sjaju...
...ove lepinje možete poslužiti kao doručak... ili kao večeru...
...čak i ako vas nazovu nenadani gosti koji se vozikaju po susjedstvu i dolaze recimo za pola sata...
...ovo je divna zamjena za pizzu...ili umjesto na brzaka spravljenih "zagrizaka" od lisnatog tijesta...
....ako doma imate koje vrhnje viška, vama drage začine... koju glavicu luka...možda malo pancete...
...i naravno pivo (...ova lepinja savršeno paše uz mrzlo pivo...)...nenadani gosti će svakako biti zadovoljni...
...no u tom slučaju ti nenadani gosti će možda postati česti najavljeni gosti... jer ...hm...ako ovako nešto jednostavno a ukusno napravite za "padobrance"...šta će te onda tek napraviti za one koji se najave...
...zato pripazite kome poslužujete ove lepinje...;)))
...eto...na kraju vam je to i dvosjekli mač...:))
...ma šalim se ja...ja volim goste (moram priznati : volim najavljene goste.. ;)) )...
...i jako volim spremati razne delicije...bilo slatke... bilo slane...
...a najviše pak volim kad vidim da su meni dragi ljudi zadovoljni i sretni dok uživaju u mojoj hrani...
...a sigurna sam da je tako i kod vas...
...pa krenimo na recept...
...ovo su količine namirnica za dva okrugla protvana promjera 32 cm...
... lepinja sa vrhnjem ...
...tijesto za lepinju...
500 g brašna
2 paketića suhog kvasca (ili 40 g svježeg)
dva prstohvata šećera
100 g maslaca ( ili svinjske masti )
sol (oko jedna ne na vrh puna čajna žličica )
oko 3 dcl mlake vode
oko 3 dcl mlake vode
...za premaz...
400 g kiselog vrhnja ili milerama
sol
svježe mljeveni šareni papar
oko 50 g maslaca
...opcije...
medvjeđi luk, mladi luk, ljubičasti luk, vlasac, panceta, paprika, chilli...
...od brašna, kvasca, šećera, soli, masnoće (maslac ili mast...maslac ostavite da omekša na sobnoj temperaturi), te oko 3 dcl mlake vode (koju polako dolijevate dok mijesite) zamijesite tijesto i ostavite ga na toplom da se diže...
...tijesto nije potrebno dugo mijesiti...
...mijesite dok se sve lijepo ne poveže, tijesto postane gipko i ne lijepi se za ruke...
...kad je tijesto odležalo i diglo se, nakon odprilike pola sata, premijesite ga i razvaljajte ga u oblik lepinje - tanko u oblik kruga,
...tijesto nije potrebno dugo mijesiti...
...mijesite dok se sve lijepo ne poveže, tijesto postane gipko i ne lijepi se za ruke...
...kad je tijesto odležalo i diglo se, nakon odprilike pola sata, premijesite ga i razvaljajte ga u oblik lepinje - tanko u oblik kruga,
te ga stavite u okrugli kalup (naravno da ju možete pripremiti i u četvrtrastom protvanu.. ;)) ) koji ste predhodno namastili...ili u njega stavili papir za pečenje...
...prekrijte ga krpom i ostavite da miruje na toplom još 20-tak minuta...
...zagrijte pećnicu na 180°...
...kiselo vrhnje posolite i promiješajte... te premažite lepinje...
...pospite lepinju sa svježe mljevenim paprom...
...a ako želite... umjesto soli u vrhnju... pospite ju grubom soli kad ju popaprite...
...zatim po lepinji možete staviti narezani na tanke trakice medvjeđi luk...ili mladi luk...pancetu... ili vlasac...
...odlično paše na tanke rezance narezana paprika.. i chilli...
...ako na nju stavljate luk i recimo papriku, papriku narežite na tanke rezance a glavicu luka na tanke kolutove te sve posolite i ostavite desetak minuta da povrće pusti sok...na taj način će povrće biti slađe, ukusnije i mekanije kad se ispeče...inače bi moglo ostati onako suho...
...što se tiče soli, ovim lepinjama baš paše da su slanije...
...ako na nju stavljate luk i recimo papriku, papriku narežite na tanke rezance a glavicu luka na tanke kolutove te sve posolite i ostavite desetak minuta da povrće pusti sok...na taj način će povrće biti slađe, ukusnije i mekanije kad se ispeče...inače bi moglo ostati onako suho...
...što se tiče soli, ovim lepinjama baš paše da su slanije...
...mašta vam je granica u začinima i dodacima koje će te staviti...
...po svemu tome rasporedite maslac narezan na listiće...
...lepinju sa vrhnjem pecite u vrućoj pećnici 20-tak minuta, tako da ostane svjetla...
...poslužite ju uz pivo...
...također ju možete ispeći bez ikakvih dodataka...samo ju premažite maslacem i ispecite...dobiti će te jako finu vruću lepinju za divan doručak...
...također ju možete ispeći bez ikakvih dodataka...samo ju premažite maslacem i ispecite...dobiti će te jako finu vruću lepinju za divan doručak...
...po orginalnom receptu koji je inače franački specijalitet umjesto maslaca u tijesto se stavlja svinjska mast a na vrhnje se stavlja vlasac...
...ili u drugoj verziji na lepinju se stavlja dinstano mljeveno miješano meso... a po njemu se raspoređuju hrpice vrhnja...
...ove lepinje su odlične kad su vruće...dobre su i hladne...finije su kad su malo slanije...
...savršeno pašu uz pivo i društvo dragih ljudi...
...jednostavnija su i jeftinija zamjena za pizzu...ali nikako lošija...
...u slast dragi moji!...
...uz jednu divnu misao...
"...ako ne znaš što napraviti......umiri se...
...i poslušaj svoje srce... "