...da li ste ikada vidjeli kako iz ranojutarnje jesenske magle izviru ne pobrane dunje...
...čak i tada...u vlažnosti hladnog jutra, možete osjetiti njihov prekrasan miris...
...dunja je za mene nostalgično voće...puna romantike...i nekako je kao paučinom prekrivena škrinjica na tavanu koja čuva stara,tajna, zaboravljena ljubavna pisma... držeći ju u rukama imate osjećaj sjete...
...ne... nije to nikakva tužna emocija... nego samo topla nostalgija...
...moj dragi tata je poslovno jako puno putovao...dosta je izbivao iz našeg obiteljskog doma...znalo se dogoditi da ga nema po dva,tri tjedna...pa dođe na kratko, pa opet ode... bila sam jako vezana za njega i svaki put sam se veselila njegovom povratku kući...
... makar izbivao nekoliko dana on je obavezno nešto donio svojoj mezimici...
...u vrijeme jeseni, svake godine donosio bi dunje...mama bi ih stavila na police u kuhinji...i na kuhinjski prozor... bilo ih je prekrasno vidjeti...i predivno mirisati...ući u kuhinju zatvoriti oči i prepustiti se tom mirisu...
...tata je uvijek govorio da napravimo nešto od njih... "...skuhajte kompot..." rekao bi čim bi ušao u stan, niti se ne skinuvši, pružeći nam punu vrećicu žutih jesenskih plodova...
... obožavao je dunje u preslatkom kompotu...koji je samo za njega bio dodatno zaslađen...
... pričao je i o siru od dunje...ali mama i ja nikad nismo kitnkez napravile...
... bile smo nekako vjerne tom preslatkom tatinom kompotu od dunja i jabuka...te pekmezu...
... na žalost, mog oca više nema, nedavno je odputovao zauvijek...
... ovo je moj prvi sir od dunje ili kotonjata napravljena njemu u čast...
... zadnjih mjesec dana, mama i ja uzmemo komadić i pričamo priče...prisjećamo se nekih prošlih vremena kada je tata dolazio sa svojih putovanja pun novih doživljaja i dojmova...kada smo znale sjesti s njime u dnevni boravak ili u kuhinju i satima se smijati...uživati u njegovim pričama...
...sada je ostala tuga i praznina, velika ljubav u našim srcima i prekrasne uspomene...
...uzgoj dunja je započeo još u Mezopotamiji, na području današjeg Iraka...dunja se je počela uzgajati prije jabuke...poznata je i po nazivu "sidonijska kruška..."..
...u njoj su uživali i Grci koji su ju zvali "zlatna jabuka"...a simbolizirala je ljubav i sreću...
...prema mitu Paris je poklonio dunju Afroditi nazvavši ju najljepšom među božicama ... tim činom na sebe je privukao gnjev ostalih ljubomornih boginja... a za uzvrat je dobio Heleninu naklonost i ljubav, što mu je zapravo Afrodita i obećala (ehh...što se sve čini zbog ljubavi)...
... a nakon te ljubavne premetaljke započeo je Trojanski rat... hm...ne želim reći da je dunja za rat kriva... :)
...kao simbol ljubavi opjevana je i u Bibliji, Pjesmi kralja Salomona...
...Rimljani su također bili obožavatelji dunja...zvali su je melimelum...ili medna jabuka...
...u to antičko vrijeme najčešće se je pripremala kuhana punjena medom...
...sir od dunje se još naziva kitnkez, kako ga Zagrepčani zovu... naziv je ostao još od austrougarske, jer je do nas sir od dunje došao preko njemačke tradicije i od riječi quittenkase (u doslovnom prijevodu sir od dunje)...
...Dubrovčani sir od dunje nazivaju kotonjata...
...Dalmacija je preuzela naziv od Talijana...kod kojih se pak radi cotognata i cijeli jug Italije je ponosan "na baš svoju" kotonjatu...
...a zapravo je početak kotonjate u Francuskoj u 15. stoljeću...
...tada se počeo pripremati Coudougnat po receptu koji se sastojao od dunje,vode,crnog papra i đumbira...tijekom godina i prenašanja recepta s generacije na generaciju, začini su se izgubili...
...prema receptu Kraljevske čokoladarnice iz 1920 godine (pronađenom u Orleansu u Francuskoj) Cotignac sadrži samo dunje,vodu i šećer...puno ime Cotignac d'Orleans...
...legenda govori o tome da je Ivana Orleanska kada je oslobodila gradić Orleans 1429 donijela sa sobom punu drvenu kutiju Cotignaca...to su francuski tradicionalni čuveni slatkiši...
...međutim, oni su se obavezno jeli uz sir, s time da nisu bili uvaljani u šećer...
...kontonjata se naziva još i pate de coing ...i quince gele u prijevodu žele od dunje...
...a sve je to zapravo "suhi pekmez"... ;))...
...dunja u svojoj kori ima jako puno pektina stoga je moguće želiranje...
...a znate li da je prvi pekmez, prva marmelada nastala davno u portugalu...a marmelada je i dobila ime od portugalske riječi marmelo što znači dunja... :)
...želei od voća koji su se radili u davna vremena ...od cotignaca iliti kotonjate...pa sve do hercegovačkog ćuptera (...to je žele od grožđa, ocijeđeni sok grožđa se ukuhava sa brašnom i pretvara u žele, reže se na kockice... to je tradicija u vrijeme oko Božića...) ...sve je to preteča današnjih industrijsko-kemijskih žele bombona...
... svi bi se trebali pomalo vratiti na te stare tradicionalne recepte te naučiti naše malene na prirodne okuse...
...poželjela sam napraviti sir od dunje ali sa začinima... poželjela sam malo delikatniji okus...
...i uspjelo mi je... uz sam miris divnih dunja kuhinjom je zavladao i opijajući miris zvjezdastog anisa....začina za medenjake...klinčića...
...svi ti začini naprosto zovu da polagano uplovimo u blagdanski mjesec...
...nemojte se zamarati s točnim količinama sastojaka ... mislim da svatko od nas određene začine voli više, manje ili uopće ne voli...
...tradicionalna kotonjata se radi u omjeru kolika je težina propasiranih dunja toliko ide šećera...
... zatim ju stavite kuhati miješajući dok se ne zgusne...
...pred kraj se u nju stavljaju bademi ili orasi... cijeli ili ugrubo nasjeckani...
...kada je gotova lijeva se u reljefne kalupe za kotonjatu... suši se par dana na zraku ( najbolje je ako ste u krajevima gdje puše bura...)...
...nakon što se prosuši i stvrdne, vadi se iz kalupa i sprema zajedno sa lovorovim listovima u kutiju...
...lovor joj daje onaj poseban šmek koju kotonjata "mora" imati...
...sir od dunje (kotonjata sa začinima)...
dunje
šećer
sok i korica od limuna
zvjezdasti anis
klinčić cijeli ili u prahu
opcija
začini za medenjake
bademi ili orasi
...dunje dobro operite... narežite na četvrtine i očistite od koštica...
...nikako ih nemojte guliti jer se u kori nalazi pektin - tvar važna za želiranje...
...stavite ih tako narezane u lonac te ulijte vode, tek toliko da prekrije voće...
...dunje stavite kuhati...
...kad su gotove, dunje će se početi raspadati... propasirajte ih... ja sam ih pretvorila u kašu pomoću štapnog miksera...
... koliko teži propasirana voćna masa, toliko stavite i šećera...
...ja sam na 1,2 kg propasiranih dunja stavila oko 80 dag šećera...
...nastavite dalje kuhati uz obavezno miješanje...
...u kotonjatu sam dodala 4 zvjezdasta anisa, nekoliko klinčića, te prstohvat začina za medenjake...naribanu koricu limuna...
...na početku kuhanja smjesa je svijetle roskaste boje i dosta tekuća...pred kraj je ona gusta,želatinozna i tamnije boje...
...kad se smjesa počela zgušnjavati dodala sam sok od jednog limuna...i kuhala još nekih pola sata...
... kotonjatu sam odprilike kuhala 2,5 sata...
...kad je kotonjata bila gotova...izvadila sam klinčiće i zvjezdasti anis ...ako želite tada dodajte ugrubo nasjeckane bademe ili orahe...
...namastila sam uljem limeni pleh i na njega izlila smjesu te ju poravnala špahtlom...
...ostavila sma ju na hladnom da se suši...
...u mom slučaju ona se sušila 6 dana...nakon toga sam ju mogla lijepo narezati na kockice, te sam ju ostavila preko noći da se još malo prosuši...
...sljedećeg dana kotonjatu sam uvaljala u kristal šećer te spremila u kutiju sa lovorovim listovima...
...ovaj sam kitnkez napravila početkom desetog mjeseca...moram priznati da ga nema više...
...kad sam kitnkez rezala na kocke, ostao mi je višak koji sam nasjeckala na sitnije kockice te stavila u savijaču sa jabukama...
...savijača od jabuka i kockica kotonjate...
500 g lisnatog tijesta
1 kg neočišćenih jabuka
kockice kotonjate
par žlica šećera (zavisi od slatkoće, odnosno kiselosti samih jabuka)
vanilin šećer
cimet
grožđice
rum
korica i sok od jednog limuna
šećer u prahu
...grožđice namočite u malo ruma...
...jabuke očistite i naribajte ... pospite šećerom, vanilin šećerom, cimetom...
...jabukama dodajte grožđice... sok i naribanu koricu jednog limuna...
...promiješajte...
...lisnato tijesto razvaljajte ... jabuke rasporedite po tijestu...
...na jabuke stavite kotonjatu narezanu na malene kockice...
... zarolajte... meni su ispale dvije savijače...
...tijesto na više mjesta popikajte vilicom, premažite žutanjkom koji ste umutili sa par kapi ulja...
... savijaču stavite u već zagrijanu pećnicu na 200° i pecite odprilike pola sata...
...kada je gotova...izvadite ju iz pećnice te pospite šećerom u prahu...i uživajte...
... u slast! ...
...i još samo da ostavim misao...
...danas ga malo čitah... Kahlil Gibran...
"...Zanijemih... jedan jedini put... kad me neki čovjek upita... "Tko si ti?... " ... "
E uvek ostaje žal što nismo ovo ili ono uradili. Možda on i zna da ste sa dunjama uradile ovako lepu poslasticu!
OdgovoriIzbriši...hvala ti Vesna... :)
IzbrišiSjajno izgleda ...obozavam ga sa tvrdim siromevima!
OdgovoriIzbriši...sirevima!!!
Izbriši...Hvala Jasna...moram priznati nisam kotonjatu probala sa sirom... ;) :)
IzbrišiPosebno volim dunje,upravo taj njezin nostalgičan šarm daje mi i posebnost ukusu svake delicije napravljene od nje.
OdgovoriIzbrišiTako si divno dala ovu aromatičnu notu kotonjati,vjerujem da je istinski užitak za nepce.
Uživala sam u tvome postu..lijep pozdrav ti šaljem:)
...hvala ti Nely...:)
Izbriši...željela sam malo promijeniti okus tradicionalne kotonjate i dodati joj novi štih... fina je ovako začinjena... :)
Dirljiv i jako lijep post! Naši najdraži kojih više nema žive uvijek s nama u našim srcima i mislima. Oživljavajući uspomene činimo ih živima, kao što si ti sada oživila dio lijepih sjećanja na svog tatu i podijelila to s nama.
OdgovoriIzbriši...puno ti hvala...:)
Izbriši...ono što ostaje su prekrasne uspomene i ispunjeno srce ljubavi prema divnom čovjeku... :)
Kad sam bila mala-imali smo dunju u vrtu, mama je radila kitnkez. Još uvijek pamtim taj miris iako već dugo nema niti dunje, niti mame. Drži se...
OdgovoriIzbriši...hvala od srca...:)
Izbriši...mirisi nas vraćaju u lijepe dane prošlosti...:)
Divan post. Ovo je sasvim novo za mene, ali odlicno izgleda, imam nekoliko dunja u kuhinji, mogla bih se baciti na posao :)
OdgovoriIzbriši...hvala ti Gordana...:)
Izbriši...probaj napraviti...i meni je trebalo godinama da se odlučim... :)
Jela jesam i svidjelo mi se ali nisam nikad spremala.
OdgovoriIzbrišiInteresantan post i lijepe slike...
..draga melanzana punot i hvala... :)
Izbriši..probaj napraviti, mislim da nećeš zažaliti...;)
baš si me dirnula sa svojim postom i lijepim sjećanjem na tatu... naši najdraži uvijek ostaju s nama u našim sjećanjima i lijepo je kad se sa takvim pričicama nakratko vratimo u prošlost i posjetimo najdublje kutke naših srca... dunje obožavam, i mene vraćaju u djetinjstvo i sjete me na moju pokojnu baku koja je imala stablo dunje pored kuće
OdgovoriIzbriši...draga boysmama...lijepo je kad te neki mirisi..okusi podsjete na bezbržno djetinjsvo..kad vrate divne osjećaje..kad ispune srce...pa čak i suzu prizovu...ali barem imaš ta sjećanja i ona vrijede više od svega... :)
IzbrišiLepo, nežno, nostalgično...<3
OdgovoriIzbriši...draga moja Senka...hvala ti mila... :)
IzbrišiSir od dunja ili kontonjata kako je mi zovemo je nezaobilazna za blagdane. Jako mi se sviđa ova "začinjena" varijanta kao i ideja za savijaču !
OdgovoriIzbriši...pročitala sam i tvoj recept za kotonjatu draga Branka...i odličan je...odlično ti je ispala... :)
Izbriši...a savijača mi je pala na pamet kad mi je već ostao višak kotonjate (višak - želim reći neravno odrezani ostaci) a imala sam i lisnato tijesto...kotonjata se odlično sljubila s jabukama... u svakom slučaju brzo ,fino i lako za napraviti... :)
Zanimljivo!
OdgovoriIzbriši...zahvaljujem... :)
Izbrišikoliko dugo može stajat kotonjata
OdgovoriIzbrišizaista diiivan post a jos divnije recepti i fotografije!!!! hvala!!! upravo napravila prvu kotonjatu u zivotu po vasem receptu, jer smo dobili mooore dunja!!!! nnemam anis, a nisam bas ljubitelj klincica pa sam stavila cimet, limun i orahe! i mene zanima koliko moze trajati i da li mogu staviti kocke u staklenku? hvala unaprijed, srdacan pozdrav iz bola! suzana hero
OdgovoriIzbrišiOva kontonjata je napravljena sa puno ,puno ljubavi. Shvaćam i zašto ,iz uvodnog teksta. I štrudla od jabuka . Strpljivo i sa puno sastojaka sa dodatkom ljubavi. Hvala što ste sa nama podjelili tako divnu uspomenu. BB
OdgovoriIzbriši