četvrtak, 8. rujna 2011.

...piletina i povrće sa roštilja iz pivskog paca...sataraš...krastavci u vrhnju...


...ljeto je...godišnje doba, uz proljeće, kada se sigurno najviše roštilja...ne treba uopće objašnjavati zašto...
...ljeto je sinonim za odmor...more...uživanje...društvo...
...i  naravno uz dobro društvo ide dobra hrana...
...a bilo šta kad se baci na roštilj poprima izgled, okus i dimenziju specijaliteta i posebne delicije...
...još nisam srela osobu koja ne voli roštilj...
...ne pečemo samo meso na roštilju...ili nezaobilazne morske blagodati...nego i povrće koje  na mirisu dima...na žaru drveta...dobiva sasvim drugu  punoću okusa...
...savršeno uživanje nepaca...




...piletinu na roštilju najčešće pripremam radeći pivski pac...
...na ovaj način u pileće meso se uvlaći opor okus pive, te ispečenom mesu daje poseban tek...
..naravno da se ovakav pac može napraviti i za piletinu koju ćemo na kraju zgotoviti u pećnici ili na tavi...
...ionako je samo vaša mašta granica pripreme same...

...neću pisati koliko češnjaka trebate ili koliko peršina, ružmarina...
...jer svatko od nas te začine stavlja po volji i ukusu...
..jedino nemojte pretjerati s ružmarinom...


...piletina u pivskom pacu...

...sastojci...

pile
češnjak
peršin
lovor, nekoliko listića
ružmarin
majčina dušica
tri vrste mljevenog papra
malo mljevene crvene slatke paprike
sol
ulje (može maslinovo)
pivo


...priprema...

...pile oprati i narezati...dobro osušiti...

...u malu posudu stavite sol, u mužaru zdrobite ili sameljite tri vrste papra koji stavite na sol, te na vrh žlićice mljevene  slatke paprike...promješajte začine...

...svaki komad natrljajte sa tom mješavinom začina ( tri vrste papra možete zamijeniti sa mljevenim crnim paprom)
...komade narezanog pileta staviti u malo veću posudu gdje ćete raditi pac...

...na narezano začinjeno pile staviti sitno nasjeckani češnjak, peršin, ružmarin, majčinu dušicu...polijte uljem, te dobro promiješajte...
...dodajte lovorov list...te još ulja tako da su skoro svi komadi utopljeni u ulje...
...napravljen pac stavite u frižider na nekoliko sati...
..najbolje ga je napraviti ujutro pa neka miruje do ručka, a još bolje do večere...
...pivu dodajete sat vremena prije nego što će te  piletinu staviti na roštilj...
...nemojte ju dodati puno prije zbog gorčine...




...što je uopće pac ili marinada...
...nekad su se namirnice marinirale kako bi se što duže mogle konzumirati a da se ne pokvare...
...danas radimo marinade radi što boljeg okusa te da im povećamo mekoću...
...imamo više vrsta marinada...suhu marinadu...kuhanu marinadu...sirovu...marinadu od ulja...octa...jogurta...limunov sok je sama po sebi jaka marinada...vlastiti sok same namirnice - nastao u spoju sa slanom vodom kao rasol...itd...
...marinirati možemo  meso... a i povrće...ribu i morske blagodati...




...povrće iz paca...

...sastojci...

razno povrće
tikvice
patliđani
luk
paprike...

...priprema...

...kada zadnji komad piletine stavimo na roštilj u taj isti pac stavimo povrće koje smo pripremili...
...patliđane  narežemo na kolutove, tikvice uzdužno na ploške...luk na velike deblje kolutove...paprike na veće komade...
...povrće ostavimo neka se marinira...
...stavljamo ga peći...
...povrće nemojte dugo peći na roštilju...


...šnite kruha iz paca pečene na roštilju...

...narežemo šnite starog kruha...
...svaku šnitu umačemo u pac i stavljamo na vruću rešetku roštilja...
...pečemo dok se skroz ne zazlate...






...sataraš sa rižom...

7 većih rajčica
4 paprike babure
vezica peršina
2 veće glavice luka
2 češnja češnjaka
sol
cca 300 g riže
ulje 
opcija: mesni ili povrtni temeljac


...na zagrijano ulje staviti luk narezan na ploškice...
...na luk staviti papriku narezanu na kockice (ja ju režem na veće kockice)
...rajčicu blanširati s vrućom vodom te oguliti kožicu, narezati ju na kockice te dodati luku i paprici...
...dinstati sve zajedno...
...kad se povrće lijepo poveže u svom soku
dodamo nasjeckani češnjak...
...te uspemo rižu...promiješamo...
...ako imamo mesni ili povrtni temeljac, time zalijevomo sataraš dok se kuha...
...omjer tekućine i riže je 3:1...
...ako nemamo temeljac zalijevamo vodom...
...kad riža omekani dodamo sitno nasjeckani peršin...

...sataraš je jelo kojeg svaka domaćica priprema na svoj način...
...nekako je sataraš prvo jelo, uz punjenu papriku,  koje nam nagovještava da nam se približava ljeto...

...obožavam sataraš...najviše volim kada ima dosta paprike i puno rajčice u njemu...
...nekako me uvijek podsjeti na djetinjstvo kada je moja mama ljeti svake subote radila sataraš...jer smo znali da ćemo uživati u njemu svega par mjeseci dok ima prekrasnih rajčica  i finih mesnatih babura na tržnici...







...salata od krastavaca u vrhnju...

3 srednja krastavca
2 kisela vrhnja 12 % m.m.
(ili  jogurt)
češnjak
papar
sol


...krastavce ogulimo od kore i narežemo tanko na ploškice...
...posolimo ih te ostavimo barem sat vremena da puste vodu...
...ne gnječimo ih nego samo iscijedimo vodu koju su pustili...
...popaprimo ih...
...stavimo sitno nasjeckani češnjak...
...zatim stavimo vrhnje...
...sve izmiješamo...
...poslužimo odmah...
...hladno...







...u slast!...


2 komentara: