petak, 8. ožujka 2013.

...hamantašen, kava i terca na tišinu...




..."...ti vladaj zrakom, a ja ću vladati zemljom...nađemo se negdje u sredini... nađemo se gdje se nađu...tvoje noći i moje zore..."...
... hm... zapravo o tome ću kasnije...

... bio je to sasvim običan dan... običan kišni dan... dosada je učinila svoje... počele su mi razne čudne stvari letati glavom... između tih preleta jelo mi se nešto jako, jako fino, slatko... nešto drugačije ... ako ne okusom drugačije, barem izgledom...
...a i pjesma je kriva jer me je tjerala da krenem...da napravim nešto ...da ubijem dosadu...
...no... ponekad volim te svoje dosadne sate, kada sam lijena...kada sam za dekicu, vrući kakao i neki ful romantičan film...  ili samo slušalice i glazba u ušima...

...a tog dana je na ripitu bila jedna stvar koju kad sam prvi put čula, morala ponoviti, ponoviti...i ponoviti... preko nekoliko puta...
...no kako napisah... o tome ću kasnije...





... nego...da li znate što je hamantašen...?
...nisam niti ja znala do prije nekoliko mjeseci...
... lutajući svemrežjem  u potrazi za nekim zanimljivim receptom sasvim sam slučajno naletila na slikicu zanimljivih  kolačića...trokutasti kolačići koji su mi se učinili jako dekorativni i slasni...
...no prije nego što ću vam napisati ...skoro pa orginalni recept...zatim način na koji sam ih ja radila...
...prvo ću vam napisati priču ...
... a ja vam jako volim priče... pogotovo kad su vezane za povijest nastanka slastice, delicije...slanih i slatkih jela... jer iza kulisa starih dobrih recepata  uvijek postoji neka dobra priča...




... zašto hamantašen ... e pa uskoro ćemo saznati...

...prije odprilike 2 i pol tisuće godina Perzijski kralj Ahasver priredio je veliku gozbu i slavlje u čast svoje prelijepe kraljice Vashti kako bi pokazao njenu ljepotu  i privlačnost...ali kraljica je odbila doći na proslavu...
...stoga kralj odbacuje Vashti, te naredi da se potraže i dovedu samo lijepe djevice između kojih će izabrati novu kraljicu...
...izabrana je Židovka Estera, koju je odgojio njezin rođak Mordokaj...
...nakon toga kralj izabire Hamana za svog doglavnika...  svi službenici su se klanjali Hamanu osim Mordokaja koji je smatrao da se jedino treba klanjati Bogu...
...takav stav naljutio je  i povrijedio Hamana koji je pak ocrnio Židove kralju, te ga uspio nagovoriti da se izda dokument po kojem će se svi Židovi pogubiti određenog dana...
...Mordokaj je nagovarao Esteru da ode do kralja i zauzme se za Židove...
...no doći kralju nepozvan bila je smrtna presuda... svi nepozvani bili su osuđeni na smrt...
...Estera ipak odluči otići do kralja... te zamoli Židove da prije nego ode, poste tri dana i tri noći...
...ona se uredi, ode u kraljeve odaje i moli za milost...kralj se smilovao...
...Estera u čast kralju priprema gozbu na koju je pozvan i Haman... kralj joj kaže da će za nju sve učiniti i ispuniti želju koju god poželi... Kraljica  moli kralja milost za Židove...
...kralj se smiluje...te da pogubiti Hamana koji je bio zao i nepravedan...a Mordokaja postavlja za svog doglavnika te mu daje dopuštenje i kraljevski pečat da u njegovo ime napiše dokument o Židovima...

...u čast tom događaju židovski narod slavi blagdan Purim, krajem drugog mjeseca...za vrijeme blagdana peku se hamantašen kolačići...
...to je slavlje zbog izgona svih zlih sila, hladnoće i mraka, te se na taj način pozdravlja dolazak proljeća...

...eto...to je bila jedna kratka priča...



...ali još uvijek ne znamo zašto hamantašen...
...e pa ovako... haman-tašen... kao Hamanovi džepovi u koje bi zli Haman skrio pokradena blaga...
...iako ima pojašnjena da je oblik kolačića zapravo oblik Hamanove kape...

...ma nije uopće bitno da li je džep ili kapa ionako smo na gastro blogu... zgodno je to da su ovi kolačići stvarno ukusni... a i nesvakidašnji za oko, barem meni...
... i još što je važno...a to je da preklapanjem tijesta na ovaj "hamantašenski način"  fila ne curi van ...

...i tako lutajući svemrežjem i čitajući o ovim kolačićima... shvatila sam da zapravo svi koji rade ove delicije imaju sličan, ali  ne isti recept...
...shvatila sam da je tijesto zapravo jedan od recepata prhkog tijesta...najsličniji je našim kranclima ( najobičniji vanili keksići) ... a fila je najčešće od maka i voća...
...na kraju sve su to varijacije na temu u kojima dodaješ ili oduzimaš...radiš  male sitne izmjene po svom ukusu...

...ja ću vam napisati recept za hamantašene koji je zabilježen 1955.g. ...

...no napisati ću vam i recept na koji sam ih ja način radila tog dosadnog kišnog dana i na kojih ih način uvijek radim...
...jednostavno sam uzela svoj najdraži recept za vanili keksiće i obogatila ih s narančinom koricom... ali sam ih napravila u obliku pravih hamantašena...trokutastog oblika...

...  na kraju krajeva  nekako si mislim da je jedino bitna stvar u samom obliku...ma kako god ga zvali...





...hamantašen prema receptu iz 1955...

tijesto
3 šalice brašna
3 žličice praška za pecivo
1/2 šalice šećera
3 jaja
3/4 šalice maslaca
1/4 žličice soli

fila
đem od šljiva
mak + šećer + mlijeko

...izmiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i sol...
...u drugoj posudi izmiješati omekšali maslac sa jajima...
... spojiti jaja i brašno te umijesiti glatko tijesto...

...za filu nam treba đem ili mak...ili oboje...
...mak izmiješati sa šećerom te pofuriti mlijekom...

...tijesto razvajati, te rezati krugove...
...na sredinu svakog kruga staviti nadjev od đema ili maka te preklopiti tijesto u oblik trokuta...
...peći 15 minuta na 200°...


...s dužnim poštovanjem prema ovom starom receptu, ja sam ipak izabrala tijesto i filu i napravila ih na svoj način...





...hamantašen na moj način...
...iliti trokutasti krancli punjeni makom i suhim šljivama...

tijesto
500 g glatkog brašna
100 g gustina (ili 50 g gustina + 1 puding od vanilije)
250 g maslaca
130 g margarina
1 pecilni prašak
200 g štauba
1žličica bourbon vanilin šećera
2 jaja
ribana korica od jedne veće naranče (ili ribana korica dva limuna)

fila od maka
180 g maka
2 žlice šećera
2 žlice pekmeza od marelica
1 žlica ruma
šaka mljevenih grožđica
1,5 dcl mlijeka

fila od suhih šljiva
200 g suhih šljiva
sok od dvije veće naranče
2 žlice šećera
2 žlice ruma


...fila od maka...
...u prikladnu posudu stavite mak, dodajte mu šećer, mljevene grožđice, zalijete sa mlijekom, te polako zagrijavajte...
...zatim dodajte pekmez i rum , miješajte na vatri nekoliko minuta da se sve poveže...
...ostavite da se smjesa ohladi...

...fila od suhih šljiva...
... narežite suhe šljive, stavite ih u prikladnu posudu, zalijte ih  sokom od naranče...
...dodajte šećer i rum... te zagrijavajte polako i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu...

...vi zapravo na ovaj način kuhate đem od suhih šljiva...
(...to možete učiniti sa raznim suhim voćem...posebno je fin đem od suhih smokava...)
...ostavite  da se smjesa ohladi...

...dok se file hlade pripremite tijesto...


...izmješajte brašno, gustin ( puding (prah) ako želite),pecilni prašak, štaub, vanilin šećer...
...dodajte narezani  maslac, margarin i jaja, te naribajte koricu od naranče...
...umijesite glatko tijesto koje stavite u hladnjak na sat vremena da se masnoće stisnu...

... pobrašnite radnu površinu na kojoj ćete razvaljati tijesto...
...tijesto je glatko, mekano i lagano se da razvaljati...
...tijesto tanje razvaljajte, te ga režite okruglim oblikom- rezačem ili šalicom...
...promjer oblika s kojim sam rezala  je  7 cm...

...na svaki krug u sredinu stavite nadjev, te preklopite tijesto kako je prikazano na fotografiji...


...iz ovako preklopljenog tijesta nadjev neće iscuriti...
...preporučam da filate sa makom, orasima...sirom... đemom... ali ne s pekmezom...

...kolačiće stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180° , 20 minuta...

... od ove količine tijesta dobila sam 75 kolačića...
...te mi je još ostalo dva razvaljana komada tijesta veličine 30x11 cm, koje sam premazala ostatkom file od maka, zarolala i narezala na  1 cm široke komadiće...
...pekli su se zajedno sa kolačićima...





...kad kolačiće izvadite iz pećnice ostavite ih neka se malo ohlade i očvrsnu na plehu na kojem su se pekli...
...obzirom da su mekani mogli biste ih zdrobiti pokušajući maknuti  ih vruće sa pleha... ili ako baš morate, to onda učinite sa žlicom za torte...




...i kad je sve bilo gotovo, ispečeno... pofalila mi je još samo kava... i knjiga...

...eto... na taj kišni dan počastih se divnim malenim trokutastim kolačićima, uz vruću slatku "kavu", divne retke već jednom davno pročitane knjige i one zarazne pjesme koja se još uvijek vrtila na youtube repeateru...

...a kava... hm...ma ja vam ne pijem pravu kavu...
...ovo je moja "kava" u kojoj uživam...






...moja zimska kava...

4 dcl vode
1 velika žlica divke
1 žličica kakaa
2 žlice smeđeg šećera ili meda
(stavim više jer volim slađe)
štapić cimeta
2 klinčića
mlijeko

...sve sastojke, osim mlijeka,  izmiješati i zagrijavati dok ne zakipi...
...maknuti s vatre, te ostaviti  5 minuta da se divka slegne...
...uliti u šalicu i dodati 1-2 dcl vrućeg mlijeka...

...savršeno paše uz speculaas kekse i paprenjake...

...hm...a zašto "zimska"...
...pa samo zato jer je začinjena sa  "zimskim začinima" čiji me mirisi podsjećaju na Božić... ;))





...evo ...pri kraju smo...a  moram vam još nešto reći...
...nešto što se tiče suhih šljiva...
...ja vam jako volim suho voće... doma mi na stolu često stoji košarica puna raznog sušenog voća i orašastih plodova...
...nekako sam se navikla da radije gricnem dvije, tri datulje ili dvije suhe šljive kad me uhvati glad ili manija za grickanjem negdje oko ponoći, nego da u to gluho doba idem pobrstiti policu u frižideru...

... međutim... suho voće nije uvijek kvalitetno i nije uvijek fino...razni su proizvođači...razni okusi...
...najviše me je razočarao okus suhih šljiva kod većine...te njihova suhoća...nikako se nisam mogla zadovoljiti i pomiriti s okusom suhe šljive...
...ma znam ja da je to suho voće, ali velika je razlika između suhoće i  sočnosti nekih suhih šljiva i nekih drugih suhih šljiva...

...ne znam da li ste to uopće primjetili...ali jednostavno, neke šljive su skoro pa skoz suhe čudnog okusa, dok su neke pak malo mekše ali još čudnijeg okusa...ili je to samo meni...
... u svakaom slučaju, da skratim...dala sam si zadatak pronaći najbolje suhe šljive...meni najbolje...
...i tako sam ja kupovala, jeftine i ne bi vjerovali koliko skupe...jela ja šljive gdje god sam stigla...
... isprobala sam ih dosta....iiiii napokon sam ih pronašla...
... a to tako nekako i biva ....kad ...skoro pa da odustanete od potrage, pronađete ono što tražite...ili barem mislite da ste pronašli, dok nešto još bolje ne naleti...

...no...nađoh ja one koje su po mom ćefu... koje su toliko fine, slatke, meke i sočne da im zapravo naziv suh uopće ne pristaje...
...uglavnom... ove suhe šljive se mogu kupiti u lidlu... to su kalifornijske suhe šljive i zaista su soft & juicy kako piše na kutiji (moram priznati; moja prva reakcija na to "soft & juicy" je bila "mož'š si mislit' ;)) ...hm...ne želim vam uopće napisati kakova je bila reakcija nakon kušanja istih, jer me je sram... )...

...i znate kaj još...pa pakirane su u kutiju od pola kg...  to je skoro pa skoro dovoljno... ;))





...a sad ...na kraju... mogla bih vam i reći kakve su ono riječi na početku posta... i koja je to pjesma na ripitu...
...radi se o dubrovačkoj grupi  Silente i njihovom prvom snimljenom spotu ...Terca Na Tišinu...
...divni mladi ljudi koji sami pišu glazbu i tekstove...
... vjerujem da će svojim talentom napraviti jako puno...i sigurna sam da ćemo za njih još čuti...




...u slast i uživajte dragi moji ... u raznim okusima i oblicima, suhim šljivama i glazbi... i budite pozdravljeni...!





23 komentara:

  1. Jako lijepa priča, a kolačići mi se sviđaju, kako izgledom tako i zbog maka kojeg obožavam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti...:)
      ...i ja, kako starim, tako sve više i više volim mak... ;))

      Izbriši
  2. Možeš vjerovati da sam neki dan razmišljala kako te dugo nema?! Uživala sam u tvojoj priči, fotke su divne, a kolačiće mogu samo sanjati;)!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...:)) baš me razveselilo da si me se sjetila i da si primjetila da me nema ;))....hvala ti na tome...malo me bolest neka omela...;)) ...drago mi je da si uživala...probaj ih napraviti jednom prilikom, nisu komplicirani, a okus je fantastičan...zaista se tope u ustima....i mogu dugo stajati, ako uspiju... ;))

      Izbriši
  3. Sjajna uvodna prica i prateci recept. Mnogo zanimljivije je kuhati sa ovakvom istorijom u hrani!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...draga Jasna, ja jednostavno obožavam priče koje se skrivaju iza recepata...;)
      ...hvala ti... :)

      Izbriši
  4. krasni recepti! ja ne znam u zadnje vrijeme naletim samo na neke tvrde suhe šljive tu kod nas, užas, ni nakon namakanja ne valjaju
    jako lijep post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...draga Tamara tako sam i ja lutala i tražila svoje suhe šljive... za sad me ove iz Lidla zadovoljavaju, najbliže su onima iz moje mašte... :))
      ...hvala ti... :)

      Izbriši
  5. Čim je s makom, odmah se zaljubim u recept :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...Anja draga onda se je ovo baš za tebe... pusa... ;))

      Izbriši
  6. Divni mali kolačići a različitih okusa, divan tekst u koje sam baš uživala u ovo nedeljno kišno poslepodne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala Dilajla, drago mi je da si uživala...:))

      Izbriši
  7. sad sam ostao bez riječi.nisam jos naisao na nekoga tko nije Židov a da zna za Hamantašn.svaka cast.moj naklon do poda!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...:))...hvala tebi što si posjetio moj blog i ostavio komentar...:)
      ...Hamantašn su me oduševili svojim izgledom, morala sam malo proučiti i naučiti od kud potjeću ti kolačići...:)
      ...lijep pozdrav...pratimo se... :))

      Izbriši
  8. Super su ovi kolacici...jedino sto covek mora da povede racuna i da smanji meru jer je mera od 75 komada dosta "izdasna", mozda za sastanak kucnog saveta !negde medj' milion knjiga sa receptima koje sam listala sam i videla nesto slicno po obliku, naravno bez price...jako je interesantna...i ja volim strasno da istrazujem o poreklu raznih jela ! Glasam zza varijantu sa sljivama..
    Pozdrav iz Rima, caooooooooooooooooo !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahahah...a joooj draga Marina, ovih 75 komada se kod mojih dragih i znanih vrlo brzo smanji na 7...;))
      ...zapravo su oni dosta maleni, kad se od promejra 7 cm, preklope ovako u trokut, ali jako, jako su fini i prhki, doslovno se tope u ustima i zovu na još...
      ...jako je teško stati kad ih kreneš jesti...:)
      ...fila sa šljivama je odlična, sočnija neko mak...no mak ima onu svoju posebnu draž... nisam sigurna koji su mi finiji, nekako su oba okusa na svoj način posebno ukusna...
      ...a priča...svaki put me oduševi priča u vezi nekog starog recepta, pogotovo kad naiđem na cijelu povijest koja stoji iza nekog jela, kao što je to u ovom slučaju... :)
      ...lijep pozdrav iz zagreba... :)

      Izbriši
  9. Svaka ti čast na ovako opširnom i zanimljivom postu, na divnim receptima za ove male punjene kolačiće i prelepe fotke. Tvoja zimska kafa mi se posebno sviđa jer koristiš i divku, koju sam pila kao devojčurak a sada ne verujem da je mogu naći ovde. Pozdrav iz Požarevca...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala tebi što si posjetila moj blog....drago mi je da ti se sviđaju moji recepti... ;)
      ...a divka... obožavam njen okus, vraća me u djetinjstvo, moj dragi tata, dok sam bila mala, radio mi je bijelu kavu s divkom...tako da je to jedan od onih sjetnih dragih okusa koje volim i koji me čine sretnom...:)
      ...ne znam gdje bi ju mogla kupiti, cikoriju možeš naći u dućanima zdrave hrane, možda tamo uspiješ naći i franckovu divku... a ako ju nigdje ne nađeš, možemo se nekako dogovoriti da ti pošaljem nekoliko kutijica poštom...nije nikakv problem... :)
      ...lijep pozdrav... :)

      Izbriši
  10. kako ja do sada nisam znala za ovaj blog?
    bože moj, dragi!
    obožavam priče.... pretpostavljam zato što ih ja ne znam tako lijepop pričati. uživala sam u ovom postu, priči, a recept je baš dobar. ja volim mak i sve s makoma ali, moji baš nisu ljubitelji. mislim da bi ova verzija sa suhim šljivama jako dobro prošla.
    prelistavat ću ga, imam vremena i vidim da će mi biti lijepo.
    pozdrav iz danas sunčanog knina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...tako sam i ja reagirala na Vaš blog kad sam se sasvim slučajno zatekla na njemu... ;))
      ...ja obožavam priče...tako da me posebno veseli kad je određeni recept "pojačan" sa nekom povijesticom... ;))
      ...verzija sa šljivama je svakako sočnija...ali mak ne zaostaje u finom okusu... ;))
      ...puno hvala na posjeti i lijep pozdrav iz jako hladnog i još uvijek snježnog zagreba...:)

      Izbriši
  11. Draga moja....baš sam uživala čitajući.. ponešto sam i naučila.
    A hamantašen izgleda slasno...prvi put čujem za taj kolačić.

    Ćao

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala draga moja... :)
      ...vidjeh što ti se dogodilo s blogom, baš mi je žao...glavno da su fotke sačuvane, tako da sve uspiješ obnoviti... ;)
      ...a hamantašen...dugo me ovako nešto nije oduševilo svojom jednostavnošću i finim okusom...često ih radim jer su brzi za pripremu i baš efektni... :)

      Izbriši
  12. I ja sam luda za suvim i za kostunjavim vocem. Probaj suve visnje, to je moje skorasnje otkrice... i suve kajsije su sjajne u kolacima...

    Ove kolace sam videla i probala relativno skoro. Neka jevrejska grupa je posecivala nasu biblioteku i pokusavali su da maloj deci predoce nesto od jevrejske kulture i istorije... posle prilicno duge prezentacije koja nije bas bila u skladu sa uzrastom dece, konacno su nam podelili te kolace, sto je i bio vrhunac dogadjaja. Meni su se bas svideli. Mogla bih da ih napravim koristeci ovaj tvoj recept.

    OdgovoriIzbriši