subota, 14. travnja 2012.

...mladi krumpirići sa mesnatom slaninom, medvjeđim lukom i koromačem...



...došlo je vrijeme šparoga... došlo je vrijeme medvjeđeg luka...
...ma došlo nam je proljeće dragi moji...
...treba kopati ... saditi... a šta da velim - to je čista uživancija... a tko ima sreće i ima vrt... grunt... neku površinu, manju, veću,
po kojoj se može "razbacati" na sve strane po zemlji... zasaditi svoju najdražu zelenjavu... taj zna o čemu pišem...
...prije par dana moja draga majčica je popikala 80 raznih salata...jedva čekam da se počnu formirati glavice...
...trenutno uživamo u našem mladom luku... i rotkvici...

...naš vrt nije velik... ali nas zato hrani  cijelu godinu...
...prepun je voća ...kruške, jabuke, marelice, breskve, višnje, trešnje...
...zatim grožđe i to naša loza (...al' neću sad o prezimenu jer bih mogla knjigu napisati o toj temi, ostavljam za neki drugi put, kad će tema biti grožđe.. ;)...
...bojali smo se da ova naša loza neće uspijevati u kontinentalnom hladnom kraju...
...oteta škrtoj suhoj zemlji dalmatinske zagore... no uspijeva savršeno i daje prekrasne grozdove boje jantara, pune mednog slada...

...zatim ribizl, ogrozd, kupine, maline, aronija... orah,lješnjak...
...sve to raste i uživa u mom malom vrtu......a o povrću da ne govorim, jer kako dani polagano idu prema ljetu, sadi se sve po redu...
...imamo svega po malo... al' ipak na kraju... u jesen... ostane toliko toga što se mora uskladištiti na razne načine...

...jedan maleni komad tog povrtno-voćnog raja je i začinski dio vrta koji tako divno zamiriši kad zapuhne povjetarac...i jedino što ćete tog trenutka morati učiniti je zatvoriti oči...i upiti trenutak...
...nevjerojatna snaga je u mirisu začinskog bilja...

...a da li trebam o cvijeću pisati... koliko samo prelijepih cvjetnih glavica ukrašava vrt...
...od raznih ruža pa sve do sitnih cvijetića phloxa...

...proljeće je tek počelo... i naravno da ću se na ove teme vratiti... i s riječju i s fotografijama...
...povrtne ... voćne... cvijetne teme... samo polako...ima dana...
...ionako sam post započela  s šparogama...
...ali... čak niti one nisu tema o kojoj želim pisati danas  (...šparoge drage iako je vaša vladavina sada i vi ste kraljice,  ispričavam se... ali vi nastupate neki drugi put...)...

...glavni akter ove moje današnje priče je kralj...medvjeđi luk ili srijemuš...

...eto...to je moj problem..kad krenem jednim smjerom obavezno skrenem...
...pa potrčim makadamom... prošetam livadom i tek onda... ako se uopće sjetim ...
...polagano se vratim na onu prvu misao (...ajd' za oprostiti mi je, jer se barem vratim, samo treba istrpiti to moje trkeljanje između početka i samog završetka... ;)) ...)

...ali prije nego krenem o tome koliko volim medvjeđi luk i juhe (...evo me opet...no sad neću izgubiti nit, držim je čvrsto ;))...)...hm...a ne,ne.. nećemo danas o juhama iako se prodam za samo šalicu bilo koje juhe...
...danas će biti mladi krumpirići na meniu... a juhicu sa srijemušem ćemo ostaviti za neki drugi dan ...:)

...moram samo još nešto reći  jednoj dragoj osobi, djetetu proljeća... 
Senka... sa divnog bloga  Na pikniku... draga moja...točno znam kako se osjećaš kad legneš na travu i slušaš ju kako šapuće...
...zapravo me tvoj zadnji post nekako odveo na moje skretanje s teme ... htjedoh samo spomenuti proljeće... kad se sjetih tvojeg posta i ležanja na travi...odmah mi glavom prozujao moj vrt ... lijep pozdrav mila...;))





... i krećemo... ;):)
...kako već rekoh ...glavni lik današnje priče je medvjeđi luk, divlji luk...ili srijemuš...
...a znate li zašto se zove medvjeđi luk... ;))
...zato što ga medvjedi traže nakon zimskog sna da bi njime pročistili krv, crijeva i želudac...
...medvjeđi luk je izrazito ljekovita biljka...ima intezivan miris na češnjak ...stoga ga ne možete zamijeniti za listove đurđice (koji su otrovni, a skoro izgledom identični srijemušu...) ako ga kojim slučajem krenete brati...
...srijemuš ljekovito djeluje na želudac i crijeva...na srčane smetnje...te čisti krv...
...medvjeđi luk možete brati tijekom travnja i svibnja, prije cvatnje... upotrebljavaju se svježi listovi, ne sušeni, jer gube ljekovitost a i sama aromatičnost je slabija...
...raste po šumama... i ako zaista imate koji sjenoviti dio vrta... zasadite pokoju lukovicu, vrlo brzo će se rasaditi a vi ćete imati  jednu ljekovitu biljčicu koja raste tik uz vas i čuva vam zdravlje... ;))

...eto...dosta priče...krenimo mi na recept dana... ;))






















...mladi krumpirići sa mesnatom slaninom, 
medvjeđim lukom i koromačem...

800 - 1000 g mladih krumpira
1 manja glavica koromača
medvjeđi luk (proizvoljna količina)
150-200 g tanko narezane mesnate salnine ili neke fine domaće kobasice (ili jeger kobasica)
malo maslaca, malo maslinovog ulja
sol, šareni papar 


...opcija...
nekoliko listića kadulje

...mlade krumpiriće očistite od kore.. ili ih jednostavno samo dobro operite od zemlje pošto je njihova kora tanka...
...stavite ih kuhati u vodu koju ste posolili...
...kad zakipe pustite neka lagano vriju desetak minuta (može više, može manje, zavisno o veličine)...
...vatrostalnu zdjelu namažite maslacem, a ako vam paše poprskajte ju  i maslinovim uljem...
...krumpire procijedite i staviti u vatrostalnu zdjelu...
...dosolite ako smatrate da je potrebno i popaprite s netom mljevenom mješavinom papra te poprskajte maslinovim uljem...
...staviti u dobro zagrijanu pećnicu i pecite na 180°...neka krumpirići dobe koricu...
...narežite koromač na trakice, mesnatu slaninu na tanke trake...
...ili ako vam paše dodajte vama drage kobasice narezane na kolutiće...
...kad su krumpiri gotovi, a slanina postala hrskava... izvadite ih iz pećnice... nasjeckajte medvjeđi luk na trakice, stavite na krumpir i promiješajte...

...uz ovo jelo odlično paše bilo kakova salata... 
...ovaj put sam radila salatu od mahuna...te posebno salatu od rikule i rotkvica... obje začinjene s acetom balsamicom...

...potpuni krug kojeg su stvorili okusi zatvorio se s gutljajem domaćeg dalmatinskog crnog vina...

...u slast!...


...i na kraju... još je jedino preostalo da malo nahranimo dušu...
...misao dana... ;):)

"...budite radosni kad god vam se za to pruži mogućnost...
...i kad god za to nalazite snage u sebi, jer trenuci čiste radosti vrijede i znače više nego čitavi dani i mjeseci našeg života provedeni u mutnoj igri naših sitnih i krupnih strasti i prohtjeva...
...a minut čiste radosti ostaje u nama zauvijek...
...kao sjaj koji ništa ne može zamračiti..."

Ivo Andrić



42 komentara:

  1. Ma ovo je tako lijepo... :) Baš se vidi da je došlo proljeće! Mladi krumpir je genijalan, a medvjeđi luk mi je sve bolji i bolji i da, zbog mirisa ga je teško zamijeniti s đurđicom, a mislim da one još nisu ni procvale :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)...hvala ti draga Anja...proljeće je krenulo i svakim danom punim plućima, širom otvorenih očiju trebamo uživati u njemu...u bojama cvijeća,voća i povrća...a mirisi tek!... medvjeđi luk je stvarno divan...a đurđice koje obožavam, onako nježne i malene a toliko mirisno jake...cvijetaju od travnja do lipnja...ali nisam ih niti ja vidjela da su procvale...:)

      Izbriši
  2. obožavam mlade kumpire i ovo jelo je baš po mom guštu, šareno i domaće!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...brzo za pripremu...a za malo poduže uživanje u okusu...:)

      Izbriši
  3. Odgovori
    1. ...za jednu divnu večeru u dvoje...uz vino...ili fini brzi ručak...:)

      Izbriši
  4. Wow! The food sure looks good in the pictures.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...thank you!...it's very easy to prepare and very tasty...
      ...thanks for visiting...:)

      Izbriši
  5. Joj ovo tako fino izgleda da bih sada smazala ekran ;)
    A vrt... joj kako čežnjivo čitam postove svih vas koji imate svoj vrt i gajite svoje biljkice... predivno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala draga....:)
      ...a vrt...ajme...to je neopisivo uživanje...:)
      ...točnije...ja živim u stanu skoro u centru grada...moj vrt je komadić zemlje koji je ostao od pradjeda, od mog stana udaljen 6 km...da ga ne bi osvojio korov i samim time propao...odlučili smo brinuti o njemu...malo po malo saditi sve više voćaka, povrća...čak smo i stavili malenu kućicu 2x5 m...nema ništa ljepše nego doći i uživati u suncu i zelenilu...i brinuti za sve te razne divne biljke...:)

      Izbriši
  6. E pa svaka čast na ovom postu, ogladnila sam dok sam došla do kraja!!! jelo izgleda mmmm...Nisam nikad jela ni vidila medin luk, osim ako to nije divlji poriluk kojeg ima i kod nas u Dalmaciji...Odoh posjetiti Senku.
    Ćao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala draga melanzana...:))
      ...divlji luk nije divlji poriluk...;)
      ...srijemuš nisam niti ja vidjela na tržnicama po Dalmaciji... ;)
      ...ako želiš...mogu ti ga ja nekako poslati... ;))
      ...lijep pozdrav draga...:)

      Izbriši
  7. Predivan post u cjelosti,ovaj recept mi je tako fin,sve po mome ukusu,mlade krumpiriće obožavam,i sve ono što nam proljeće od povrtnica i zelenila nudi..ugodan ti vikend draga i lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti draga Nely...vikend prošao...nije bilo sunca, ali svejedno sam ova dva dana učinila lijepim.. :)
      ...nadam se da si i ti uživala u svome raju... :)

      Izbriši
  8. :)
    i jos jedna prekrasna eksplozija boja, okusa i mirisa. pamtim komorac jos od djetinjstva. njegov specifican miris i okus.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...:)...zahvaljujem ti se od srca...:))
      ...a komorač je moj miris djetinjstva...;))
      ...vraća me u dane kad sam bila malena, dok sam ljeti dolazila baki i djedu u dalmatinsku zagoru...njene ruke su mirisale na koromač...a svaki drugi dan je bila rašćika (raštika) sa divljim koromačem na stolu za ručak...uz ostalo pečeno meso i krumpire...
      ..."od rašćike i koromača" ćeš biti lijepa kao princeza, znala je reći...i ja sam joj vjerovala...;))

      Izbriši
    2. molim :)

      stariji ljudi znali su sto govore. i? jesi li princeza? ili ovaj blog pise neki sluga sa grbom na ledjima, pokvarenim zubima, krivim nogama i bradavicom na nosu? :))

      ja ne vjerujem u to. vjerujem da ovo sve na ovom blogu dolazi iz duse. da se i ja ponovim, bas kao sto mu i samo ime kaze.

      :))

      Izbriši
    3. :)))...hm...nešto sam između grbavog sluge i prekrasne princeze...:)))
      ...hvala ti...i u pravu si...sve ovo dolazi iz srca i duše...
      ...čini me sretnom...i kuhati i fotografirati i pisati...
      ...još kad se jave ljudi otvorenog srca i napišu pokoju riječ...ne skida mi se osmijeh sa lica cijeli dan...lijepo je...:)

      Izbriši
    4. :) znaci zubi su ok i nemas bradavicu na nosu? :))

      srca i duse? ako smijem, ja bih rekao vise iz duse. ona je nekako "dublje". a sve ovo dolazi bas od tamo. iz "dubine". iz pune "nutrine".

      otvorena srca? da, svakako. i otvorena uma. netko bi mogao reci: pa sto? uzmes malo od ovoga, malo od onoga i ucas je gotovo. ne mozes pogrijesiti sa svime time. a, zapravo, treba to "osjetiti", "vidjeti", "prepoznati".

      bas cijeli dan? drago mi je da je tako (obzirom da su zubi ok) :))

      Izbriši
    5. ...zubi su mi prekrasni...a bradavice sam dala ukloniti...:))
      ...a što se tiče kuhanja, slaganja...slikanja... osjetiti, vidjeti...ma samo se treba prepustiti...:))

      Izbriši
  9. uh, ovo ti je predobro! ja sam skroz "od krumpira", obožavam ih :) ove godine sam prvi put uživala u medvjeđem luku, jako mi se sviđa ova tvoja kombinacija.
    Jako je lijepo imati svoj komad ili komadić zemlje iuzgojiti nešto sam. A da ne pričam koliko je to zdravije od kupovnog...
    Krasan ti je opis :)
    I mi ove godine uživamo u novoproširenom vrtu, jedva čekam da izniknu sve divote :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti draga Tamara...:)
      ...krumpiriće i ja obožavam...pogotovo ove malene, mlade, slatkaste... a spojiti medvjeđi luk sa koromačem,krumpirom i malo prepečene slanine, stvarno je odlično... :)
      ...a imati vrt je zaista neopisivo zadovoljstvo...želim ti uživanje u svakoj novoj biljčici...:)

      Izbriši
  10. Sama pomisao na mlade krompirice mi otvara apetit, a tvoje slike su predivno docarale njihov ukus. Moracu da se informisem na sami izgled medvedjeg luka i odmah startujem sa ovom pripremom. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...zahvaljujme mila... i obavezno probaj medvjeđi luk...možeš ga staviti u sva jela...i u salatu...:))
      ...a mladi krumpirići ...ma kad ih vidim onako malene okrugle...ma divota...:))

      Izbriši
  11. Divno, predivno! Kakva mirisna kombinacija!
    Baš si srećnica što imaš baštu... ja bih tako volela da imam jednu za uživanje. Probala sam da gajim par stvarčica al nešto mi nije išlo od ruke. Meni je san snova sve to što imaš u vrtu...
    Post je baš nadahnjujući...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :))...hvala ti od srca draga Nevena...:)
      ...ovo jelo zaista miriši...onako baš zdravo miriši...:):)
      ...probala si uzgajati pa ti nije išlo...ma probaj opet draga ako možeš i imaš prostora...jer uz sve to što na kraju uživaš u samim polodovima...vrt je raj za opuštanje i uživanje u cvijetu, suncu, vjetru...mirisima...:)

      Izbriši
  12. Tvoj vrt je divan. Danas sam bas jela sparoge, nevorovatno. Uzivala sam u tvom prolecnom tanjiru i, kao uvek, u citatu i tvom tekstu. Drago mi je da smo se prepoznale na obostrano zadovoljstvo. Hvala ti, draga...puuuno...do sledeceg uzitka masem sa primorja...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...Draga Senka, hvala ti mila...:)
      ...a šparoge...ajmeee koje divne slikice sam vidjela na tvom blogu, znam da si ih jela, pročitala sam tvoj post...vidim da ti je lijepo, da si na moru i da uživaš u ovim danima...sve se vidi iz riječi u tvome postu... uživaj mila!!!
      ...a slične duše se uvijek prepoznaju... ;))
      ...mašem ti...:)

      Izbriši
  13. ... je li je komorač ili koromač? :))

    nepogrešiva je kombinacija mladog krumpira i špekeca... uz dodatak komorača nepce će biti zahvalno...

    ... prekrasno... i fotke i tekst... :)

    pozdrav ti... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)))...komorač, koromač, morač...;)))...sve su to ispravni nazivi ;))
      ...zaista je nepogrešiva kombinacija krumpirića,špekeca i koromača, a još i divlji luk... nepce se baca u ekstazu zbog okusa... ;))
      ...hvala ti od srca na komplimentu...:)
      ...pozdrav tebi.. :)

      Izbriši
    2. :) ok, ok...

      ja bi rekel komorač.

      molim od srca. :)

      Izbriši
    3. :P:))...ti to govoriš kao zagrepčanec...ili kao bodul..ili dalmatinac...:)))

      Izbriši
    4. :)) vrlo neodlučno... :))

      zagreBčanec? definitivno... :)
      bitno da smo se složili... koMorač... :))

      Izbriši
    5. ...hahhaha...da..baš neodlučno..:)
      ...je...je..naravno da smo se složili...koromač... ;))

      Izbriši
  14. predivno jelo i još ljepše fotke! koromač obožavam u svim kombinacijama, a posebno ovako kad svojom svježinom razbije kalorije špeka i krumpira, bravo! lijepi post o proljeću
    meni tako jako fale šparoge ove godine...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti draga...:)
      ...koromač je divna biljka...obožavam ga samoniklog, unatoč njegovom intezivnom okusu i mirisu...ali i ovakvog kultiviranog u obliku glavice, manje je jak i odličan je za one koji ga prvi put požele probati...
      ...a šparoge...joooj i ja ih volim...preskupe su za kupiti na placu...čekam da mi moji pošalju iz Dalmacije...:)

      Izbriši
  15. Savrseno se nadopunjuju - fotke, recept, prica ...Pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlično jelo!!! :) Fotke su me očarale!

    OdgovoriIzbriši
  17. Odlično! Super ideja za ručak :)! Ovaj vaš vrt zvuči ko iz bajke...:).

    OdgovoriIzbriši