nedjelja, 14. listopada 2012.

...žgita... iliti pita od kukuruzne krupice sa jogurtom, svježim sirom, makom i sokom od naranče......





...opet me poduže nije bilo na ovim prostorima...i baš sam vas se uželjela...:))
...iako nisam stigla pisati...marljivo sam spremala recepte i slikice jela što sam radila kako bih ih prvom prilikom  podijelila sa vama... :)

...znate li kako vas neka pjesma koju čujete vrati u prošlost...prizove emocije..slike...i nekako vam dođe toplo pri srcu ...duši... ista je stvar s mirisima... okusima...
...tako je i s nekim jelima koja postanu tijekom godina most između sadašnjosti i bezbrižnih dana djetinjstva...
...svatko od nas ima nekoliko takovih jela... ali danas nećemo o njima...

...danas ću samo spomenuti zlevanku...koja me svojom jednostavnošću, okusom, mirisom u sekundi vrati u vrijeme kad sam bila mala  nasmijana djevojčica koja je jedva čekala nedjelju...
...nedjeljom je moja draga majčica najčešće pekla zlevanku ( ili pak bučnicu )...
...nedjelja u mom domu... kroz vrata moje sobe dopirali su mirisi nedjeljnog jutra - mirisi domaće juhe...a iz pećnice se širio miris zlevanke ...
...svako nedjeljno jutro je bilo takvo... mama u kuhinji, ispred pećnice, radio svira neke lijepe dalmatinske pjesme, ona pjevuši ali uglavnom fula riječi, pa mrmlja...a moj dragi tata čita novine u dnevnom boravku i ispija kavu satima... :)
... prekrasni dani djetinjstva... :)





...čačkajući po internetu prije nekog vremena  naletila sam na recept jedne meni jako drage food blogerice...
...iznenadila sam se kako sam baš taj "... tart od maka, limuna i jogurta na francuski način ... " nekako uvijek preskočila... no možda jednostavno nije bilo vrijeme da ga probam...
...i tako, sasvim slučajno jednog dana naletila sam na tu pitu koja me je zaintrigirala... a ja ne bih bila ja da je već sljedeći dan nisam isprobala...
...divan je to tart...nije sladak, pomalo je čak i na granici  kiselosti...no svakako poseban...
...ja vam danas neću  pisati niti o toj piti...no svakako ću vam dati link ako je želite isprobati...

...u svakom slučaju moram reći da me je taj recept potaknuo da malo izmjenim našu staru dobru zlevanku...
...i zato vam ja danas  pišem  o tome kako je zlevanka postala dama... :))
...a damu sam nazvala žgita...  ( pita od žganaca) ...:))

...a tko zna...možda će moja dječica jednog dana jedući žgitu prizvati u misli dane svog djetinjstva...
...zatvoriti oči i sjećati se s osmijehom na licu nedjelje i mojeg nakuhavanja... laganu glazbu u kuhinji i mirise koji se šire po stanu... :)






... žgita ... 
...pita od kukuruzne krupice sa jogurtom, svježim sirom, makom i sokom od naranče ...


...tijesto...
...uzeti šalicu od 4 dcl...

1 šalica palente  (kukuruzna krupica) - ne vrhom puna
(odprilike je to 200 g..)
1 šalica oštrog brašna  ( cca 200 g )
250 g maslaca
malo soli
4 žlice šećera
5 žlica soka od naranče ( juice od naranče)


...nadjev...

4 jaja
2 čvrsta jogurta ( jogurt od 180 g )
1 puna čaša (od tog jogurta) svježeg sira
7 žlica šećera ili 4 žlice meda
2 vanilin šećera
5 žlica palente
1 dcl soka od naranče (juice od naranče)
2 pune žlice maka
2 žlice ruma
naribana korica malo većeg limuna


...zamijesiti tijesto od svih sastojaka, ako je ljepljivo dodati još malo oštrog brašna...

...kad ste tijesto zamijesili, stavite ga u frižider da odmiruje...


...tijesto je grube strukture ali je kompaktno...
...i nikako nemojte maslac zamijeniti za margarin... tijesto mora imati  "maslac šnjof "...

...tijesto se ne može klasično razvaljati, već se to čini pomoću dlanova u samom kalupu u kojem ćete peći...

...pećnicu zagrijati na 180°...

...od bjelanjaca napraviti snijeg sa prstohvatom soli...
...u drugoj zdjeli izmiksati žutanjke sa šećerom ili medom... dodati dva jogurta i svježi sir... 
...miksati na najmanjoj brzini...
...dodati palentu i mak...te juice od naranče i naribanu koricu limuna...

...lagano miksati da se poveže...
...na kraju nježno kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaca...

...kalup obložiti tijestom pomoću dlanova...tijestom obložiti i dno i stijenke kalupa...
...na tijesto uliti nadjev te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°  30 minuta...
...nakon toga pojačati na 200° i peći još 15 minuta...


...ja sam pred kraj prekrila pitu sa aluminijskom folijom da ne dobije tamnu koricu...
...u ovu pitu ne ide niti pecilni prašak niti soda bikarbona stoga se ona neće dignuti tijekom pečenja...
...pitu ne stavljati u preveliki kalup da ne bi bila pretanka...ne smije biti tanka jer bi se mogla tijekom pečenja osušiti...
...ja sam ju pekla u okruglom kalupu promjera 28 cm...
...po volji i želji možete staviti više žlica maka... 

...i još moram naglasiti... nikako ju nemojte rezati dok je topla jer će se tijesto raspasti !!! ... 
...tijesto je jako prhko...kad je toplo dosta se mrvi...
...međutim,  pita se divno reže kad je potpuno hladna...

edit 18.04.2013... žgitu sam napravila sa 200g zvijezdinog margarina sa aromom vanilije, plus 50g zvijezdinog miješanog namaza sa maslacem...
...ta aroma vanilije baš daje posebnu finu notu, samim time odličan okus...







...ova moja žgita je inspirirana receptom od Béatrice Peltre .." ..Poppyseed, Lemon, Yogurt Tart, the French way.."  kojeg možete naći na njenom prekrasnom blogu " La Tartine Gourmande" ...



...u slast dragi moji i čitamo se ponovo... uskoro... :)








"...jedna od tajni i užitaka kuhanja jest naučiti kako ispraviti ono što je pošlo po zlu,
ali i nositi se s onim što ne možete ispraviti... "
Julia Child


31 komentar:

  1. Predobro izgleda, zanimljiva kombinacija sa makom, bice sigurno isprobano :) Slike su fantasticne

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala Gordana...i ja sam samu sebe iznenadila kako je bila lijepa kad sam ju prvi put ispekla...;)))...a što se maka tiče, slobodno ga stavi i više ako ga voliš... ja sam ju pekla i sa dosta više maka, obzirom da mak jako volim... :)

      Izbriši
  2. Vrlo interesantna kombinacija koju do sada nisam probala. Slike su prelepe, a pita deluje primamljivo i vrlo ukusno.Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...zahvaljujem Nataša... nadam se da ćeš ju isprobati i da će ti se svidjeti... :)...lijep pozdrav i tebi... :)

      Izbriši
    2. Nataša, nikako ne mogu ostaviti komentar na tvom blogu...ne prihvaća mi i izbacuje da nisam dobro napisala riječ provjere...:(

      Izbriši
  3. Ajme koji fora naziv! Veliki sam ljubitelj maka i još ga nisam probala u ovakvoj piti, koja je jako zanimljiva zbog korištenja palente.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti Tamara... :)...i ja jako volim mak i često stavim i više od dvije žlice u ovu pitu... nadam se da ćeš ju isprobati... :))
      ...a ime je dobila spojem žganaca i pite...i nekako je baš simpatično ispalo... :))

      Izbriši
  4. Prekrasno, jednostavno prekrasno :) Jako volim ovakve fine i mirisne deserte, a zlevanku sam i ja često jela kad sam bila mala ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...Anja draga puno ti hvala...a zlevanka je kolač mog djetinjstva... :)

      Izbriši
  5. Juhuuuuu Ana, stigla si!!! Baš si me obradovala!!
    Pitica izgleda divno, uopšte ne mogu da zamislim kako se palenta slaže sa ovom kombinacijom al imam osećaj da je predobra!!!
    Tekst inspirativan, kao uvek:)
    Radujem se ponovnom druženju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...Nevena draga moja evo mene ponovo ;))...ajme baš je lijepo opet biti ovdje sa vama...:)
      ...pita je stvarno divna...nadam se da ćeš ju isprobati... :))
      ...hvala ti od srca... :)

      Izbriši
  6. Esta combinación está muy buena me encanta la amapola se ve un pastel suave y muy lindo,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Espero que se trate de hacer y que te guste ... abrazos y abrazos... :)

      Izbriši
  7. Svida mi se kako izgleda i kako si stvorila "damu", kako je zoves. Sve je divno! Najdivnije sto se u tekstu svi prepoznajemo, iako on nuzno priziva drugacije okuse. Joj pa uljepsala si mi jutro! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...:)) hvala ti od srca...baš me veseli što sam ti uspjela uljepšati jutro, samim time sam i ja veselija... :))... svi mi imamo okuse i mirise koji nam u sekundi vrate bezbrižne dane djetinjstva... lijep pozdrav ti šaljem... :))

      Izbriši
  8. Savrsena kombinacija sastojaka...Svi se mi sjecamo divnih 'gurmanskih' momenata iz djetinjstva. Nastojim da ih i sama stvorim, bas kao i ti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti draga Jasna :)... svi volimo osjetiti malo te topline nošene mirisima prošlosti... danas, kad imam svoju obitelj nastojim im pokloniti te neke okuse kojih će se sjećati kad će jednog dana i oni imati svoju djecu... ima dana kad dođem mami na ručak, čim uđem u zgradu osjetim te mirise djetinjstva...kad uđem u stan mojih roditelja jednostavno se vratim u te dane kad sam gledala mamu kako radi sve te divne delicije... onda ju zagrlim i stisnem i ne puštam neko vrijeme... lijepo je osjetiti takvu nostalgiju..lijepo se vratiti u prošlost bezbrižnih dana... lijep pozdrav šaljem... :)

      Izbriši
  9. Prekrasna pita! Za jesen, za zimu....:). Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti puno...svakako ju preporučam... :))

      Izbriši
  10. vraćaju pjesme u prošlost, itekako, a vraćaju i mirisi. kakva divna kombinacija sastojaka!prelijepo izgleda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala Tamara...a kombinacija sastojaka stvarno daje uživanje nepcima...:)

      Izbriši
  11. Divna pita! Fotografije su jako lijepe, baš mame izgledom, a skoro i mirisom. Premda ne volim mak, u ovoj kombinaciji mi se čini jako primamljiv, ne pretežak niti zasitan, taman da dade notu jeseni ovoj kiselkastoj slastici.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala boysmama...iako ne voliš mak u ovaj kombinaciji će ti se sigurno svidjeti, jer zapravo ne osjetiš težinu maka...on daje jednu posebnu notu...no ja ga znam staviti i više obzirom da ga obožavam... ;))

      Izbriši
  12. Slučajno sam pročitala tvoj komentar na Aninom blogu i tako pronašla tvoj, i s velikim guštom ću te čitati (i gutati knedle gledajući predivne fotografije :D)! Pita izgleda jako primamljivo, volim mak, i u ovoj kombinaciji mora da je odličnog okusa! Lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...Tanja draga baš si me razveselila što si me pronašla i ostavila komentar...jako mi je drago što ćeš me pratiti...:))
      ...pita je zaista savršena...nadam se da ćeš ju isprobati...a ako voliš mak stavi ga više, odlična je i sa punim okusom maka.. :))
      ...a ja sad idem baciti oko na tvoj blog i tvoje delicije...:)

      Izbriši
  13. Skroz neobicno, meni, zbog te kukuruzne note, i bas interesantno. I jako lepo izgleda.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala mamajac :)...ta kukurnuzna nota joj baš daje tu neodoljivost nakon prvog zalogaja...:)

      Izbriši
  14. Baš novina, i neobično, a istovremeno sam sigurna da bi mi se jako svidelo.Super super recept.Volim mak, a taj dašak limuna i jogurta mi se savršeno uklapa.Probam!
    Jako se radujem što si opet tu!!! :))) <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...draga Senka obavezno probaj, sigurna sam da se nećeš razočarati... :)
      ...i ja se veselim ponovnom druženju mila... ;))

      Izbriši
  15. Jako lijepi post, baš sam sa uživanjem pročitala, a u Žgiti ću isto tako uživati, čim prije. Meni je ovo odlično, sastojci baš kako volim i sve skupa jedna lijepa i odlična pita !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno hvala Branka...:)
      ...vjerujem da ćeš biti ugodno iznenađena sa okusom pite....:)
      ...hvala ti što si navratila na moj blog... ;))

      Izbriši