nedjelja, 4. studenoga 2012.

...danski raženi kruh sa namazom od sira, cikle i hrena...






















...oduvijek volim ciklu... taj crveni korijen zdravlja... volim ju na sve moguće načine...

...volim ju  kuhanu pa tanko narezanu, na salatu...volim ju ribanu sa hrenom...volim ju pečenu u foliji... volim ju sirovu, naribanu... obožavam ju kao sok... volim ju kao juhu...

...obožavam i njezino lišće... a  volim i čokoladni kolač u kojem je jedan od sastojaka cikla...
...jednostavno uživam u njenom slatkastom okusu... uživam i u njezinoj prekrasnoj boji...
...nekako mi je baš "moćna" ta njena tamno crveno ljubičasta boja...

...cikla je i hrana i lijek... supernamirnica... bogata  antioksidantima, vitaminima i mineralima...
...današnja cikla je nastala od divlje vrste kod koje se za konzumaciju koristilo samo lišće...
...danas najčešće koristimo korijen... na žalost, lišće je zanemareno...
...pošto na svom gruntu uvijek imam posađenu ciklu, njeno lišće radim na salatu ... ili ga pripremam u kombinaciji sa blitvom ili špinatom...

...ako ciklu sljubimo sa hrenom onda tek nastaje eksplozija okusa...pogotovo ako pretjeramo s hrenom, kao što to ja znam napraviti...;)
...da li je potrebno reći koliko pak hren volim... :)

....hren je prirodni antibiotik... pun c vitamina i kalija...
...odličan detoksikator... i čuvar imuno-sustava... jak antioksidant...
...poznat je bio starim Egipćanima i Grcima kao afrodizijak... iz tog vremena nam dolazi  izreka...
..." ...rotkvica vrijedi težinu olova... repa težinu srebra... a hren težinu zlata..." ...
...žvačite ga (ako možete) sirovog... savršen je za zube...

...često imam sirovi  hren u frižideru te ga ribam i radim razne tople umake, ali onda nastaje problem, jer suze padaju jedna za drugom, riskiram potop... ne lijem ja suze jer je hren romantičan, nego što je ljut i grize za oči dok se riba...
...uz njega uvijek puno plačem kao i  svaki put dok gledam La vita e bella (...film Život je lijep od Roberta Benignia...)...kažu suze su dobre, olakšavaju dušu... pa neka ih onda...
... eto koliko ja volim hren ... čak ga toliko volim da sam ga stavila u istu misao s tim odličnim filmom...
...no možete izbjeći ovaj suzni scenarij pa hren lijepo ubacite u sjeckalicu...multipraktik ili nešto slično tomu što ima veće ili manje noževe... ;)))

...spomenimo još jednu visokovrijednu namirnicu...  raž...
...raž se je dugo smatrala korovom ...  njena je pradomovina  Turska gdje je rasla u divljini i bila zapostavljena smatrajući se da nema nikakvu nutritivnu vrijednost... ahhh kako su samo pogriješili zbog neznanja...:)
...raž je bogata  vlaknima, mineralima i vitaminima...
...slična je pšenici... i te dvije žitarice su jedine koje se mogu koristiti bez ikakve prerade jer nemaju vanjski zaštitni sloj...
...raž je u svom sastavu siromašna glutenom stoga je  kruh od raženog brašna tvrd i izrazito "pun" i težak...
...da bi nam raženi kruh ipak bio malo mekaniji i rahliji potrebno je raženo brašno kombinirati sa  pšeničnim ili nekim drugim brašnom...

...a znate li da popržena i samljevena zrna raži mogu zamijeniti kavu... ;))
...eto kome šteti kava neka proba raž... ;))





...hm...ajmo mi sad nešto pripremiti od ovih visokovrijednih i zdravih namirnica... neka nam se i nepci malo vesele... a samim time čemo i mi  biti ljepši, zdraviji i sretniji...


...danski raženi kruh... 

...sastojci...

200 g raženog brašna
200 g integralnog brašna
100 g zrna raži
150 g sjemenki suncokreta
50 g sjemenki bundeve ugrubo nasjeckane
50 g sjemenki lana
2 žličice soli
2 žličice smeđeg šećera
1 vrećica suhog kvasca
1,5 dcl tamnog piva
3,5 dcl vode


...priprema...

I dio

...u velikoj zdjeli pomiješati sve suhe sastojke...
...dodati vodu i pivo, te "zamijesiti" tijesto koje će biti jako ljepljivo...
...ne pokušavajte ga mijesiti rukama...nego to činite u zdjeli pomoću kuhače ili  špatule...
...namastite kalup za kruh i istresite tijesto u njega...
...poravnajte površinu...
...prekrijte s plastičnom folijom i stavite u frižider neka miruje 15-20 sati...


II dio

...izvadite tijesto iz frižidera ...  neka odstoji na sobnoj temperaturi par sati...
...dobro zagrijte  pećnicu na 200° ... kalup sa tijestom stavite u pećnicu, a temperaturu smanjite na 180°...
...kruh pecite oko sat i 20 minuta ...
...kad je kruh gotov izvadite ga iz pećnice i ostavite ga pola sata da se ohladi...zatim ga izvadite iz kalupa...
...pustite ga da se u potpunosti ohladi prije rezanja...


...ovaj integralni kruh je punog okusa raži i raznog sjemenja...
...izuzetno je zdrav, nutritivno vrijedan...
...no oni koju su naučeni na fina, meka, prpošna bijela peciva imati će omanji problem kod navikavanja na ovaj okus... 
...no radi zdravlja se svakako isplati zavoljeti ovaj poseban kruh "teškog" karaktera... ;))






...i tako sam ja ispekla danski raženi kruh... stavila ga  na stol ispred sebe i čekala da se ohladi...
...nećete vjerovati ali gledala sam u njega dok se hladio i razmišljala o tom kalupu punog zdravog zrnja...
... pomislila  sam zapravo kako bi sad na njega bilo grehota staviti nešto što bi "ubilo" njegov karakterističan okus... s njim bi trebalo sljubiti nešto lagano, fino, osvježavajuće...ali jednako tako vrijedno kao što je i on sam...
...moram priznati da mi je prva pomisao bila... hm... ma zapravo cijelo vrijeme dok se kruh pekao, razmišljala sam kako bih si najradije narezala pancetu i ljubičasti luk kojeg bi malo posolila....zato sam onako nestrpljivo čekala da se ispeče... te ga na poseban način gledala misleći da ću mu ubrzati hlađenje...
...na kraju sam otvorivši frižider ugledala kuhanu ciklu od jučer, nezačinjenu... sirni namaz i hren...
...i ideja je bila tu..trebalo ju je samo još izrealizirati i kušati...

...  kad pripremam ciklu na salatu u nju obavezno stavljam hren...a kad mažem sirni namaz na kruh također preko njega tanko  namažem i hren (onaj iz bočice) ili hren umak... nekako mi taj okus sirnog namaza i hrena u kombinaciji baš paše...
...zato rekoh sebi zašto ne probati sve sljubiti...




...namaz od sira, cikle i hrena...

...sastojci...

200 g sirnog namaza (ABC, Dukatela, Philadelphia...)
2 srednje velike kuhane cikle
hren ili hren umak 
sol
papar

sirni namaz stavite u zdjelicu gdje će te sve namirnice spojiti...
...posolite ga i popaprite...
...umiješajte hren...količina hrena je određena okusom svakog  ponaosob...
...na kraju umiješajte naribanu kuhanu ciklu...
...sve pažljivo izmiješajte žlicom...

...ovaj namaz je meni izuzetno ukusan... 
...ali moram napomenuti da mi se nikako ne sviđa kad odstoji u frižideru... jednostavno promijeni okus...


...i eto... jedva sam dočekala narezati kruh... staviti na njega rozi namaz i uživati... 
...moram priznati odolila sam panceti i luku...
...možda će nekome i faliti malo pancete  ... ili pokoja (deblja) feta šunke...

...uostalom probajte uklopiti razne okuse ... i zapamtite: sve paše ako vašim nepcima paše... ;))
...a vjerujem da ćete uživati...


...u slast dragi moji...:)


...edit 18.11.2012... primjetih po komentarima da neki ne vole hren...nekima on nikako ne odgovara dok se neki premišljaju... 
... kad sljubljujete sirni namaz i samu nezačinjenu ciklu okus je skoro pa neutralan, stoga preporučam da probate u ciklu kad ju naribate kapnuti vinsku kvasinu, aceto balsamico ili iscijediti malo limuna (kako kome odgovara)...
...čisto da se okusi zaokruže i začine s malo kiseline...
...iskreno ja nisam na taj način probala, ali mislim da bi to dalu određenu ravnotežu između neutralnog i one fine note koju daje sam hren, a kojeg nema...obzirom da ga nikako ne volite pa ga nećete niti staviti... ;):)





... i još samo jedna crtica istine koju neće priznati oni koji voze.. aute, motore, brodove..nebitno ...

"...jeste li primjetili? ... svatko tko je sporiji od vas je idiot...
...a svatko tko je brži je luđak... " ;) :)





Broj komentara: 30:

  1. Sirni namaz ima fenomenalnu boju, verujem da je preukusan.Takodje mi se dopadaju sastojci za razeni hleb, a slike obecavaju odlican ukus... Pozdrav draga!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...pozdrav tebi mila !... kruh je fantastičan, grube strukture i punog okusa...što se namaza tiče, to je više stvar ukusa i tko što voli...no uvjerena sam da bi se večini namaz svidio... :)

      Izbriši
  2. Predivno je ovo sve ovako zajedno. Kruh odlicno izgleda. Sjajan post :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam ljubitelj ni cikle ni hrena :( ali zato obožavam raženi kruh, pogotovo ako je sa sjemenkama! Odlično ti je ispao i baš mami, stoga se ni ne čudim što si gledala u njega dok se hladio

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...bome sam jedva čekala da se ohladi ;))...ti mila probaj kruh...a cikla i hren...tko zna, možda jednog dana i zavoliš tu kombinaciju... ;))

      Izbriši
  4. Ubojito dobro ti izgleda ovaj sendvic:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala... :))...da..boja je ubitačna :))...moram priznati da jako volim smeđe-roza kombinaciju boja... ;))

      Izbriši
  5. Koji dobar namaz, odlična boja! Izgleda mi ko kolač :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala draga Anja ..;)) ...imaš pravo, na prvu zaista izgleda kao kolač.. ;))

      Izbriši
  6. Predivan post,zaista ovo je tako efektna kombinacija,boje me oduševljavaju a mogu samo zamisliti ukus:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala Nely...ti koja toliko voliš plavo, baš mi je drago da ti se i ova kombinacija boja sviđa... za one koji vole malo jače okuse kruha,te peckavu notu hrena uz slatkastu ciklu... ovaj sendvič je odličan izbor za doručak... ;))

      Izbriši
  7. kruh je fantastičan - obožavam ovakve kruhove, ali s obzirom na puno posla oko pripreme, vjerojatno ću ga i dalje kupovati:)) I namaz mi je poseban, nešto sasvim novo. Treba probati, iako ciklu najviše volim ukiseljenu, ali namaz izgleda prekrasno i primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala draga :)... kad malo promislim, zapravo i nije baš puno posla oko pripreme, više je to što moraš čekati, ostaviti tijesto da miruje i to na dva puta (u frižideru, zatim slijedeći dan na sobnoj temperaturi), pa se to razvuče na dva dana...:))... priznajem da ga niti ja ne radim često ;)) ... ali namaz je stvarno odličan, jedino što mi nikako ne odgovara kad odstoji u frižideru, stoga ga uvijek radim količinski onoliko koliko će se odprilike pojesti... :)

      Izbriši
  8. Ajme, kako dobro izgledaju fotke! Jako neobično, na prvi tren boja podsjeća na maline, ha, ha. Sigurna sam da bi mi se namaz svidio.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala draga :)...prva reakcija večine je da je to kolač... ;)) ...ako ti pašu namirnice, probaj, fino je... ;))

      Izbriši
  9. Zdravo Angie! Evo me ponovo pisem ispod ovog posta... Jucer smo probali namaz i stvarno je odlican! Usao je u biljeznicu gdje si pisem najdraze recepte :) Preporucili smo ga i dragoj prijateljici-blogerici, DajGriz. Po reakciji nakon citanja, mislim da ce biti isproban :)Angie-Pink vibe se siri... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...baš mi je drago da vam se svidio i da je zabilježen :))... pink vibe..hahhahah....ma neka se širi...boja je baš za razveseliti se... ;)) ...hm..jedino me zanima da li se i vama ne sviđa okus kad odstoji u frižideru...meni jednostavno toliko promijeni okus da to više nije to... :) ...idem sad baciti oko na DajGriz... puse svima...;))

      Izbriši
    2. Pa... prvi put nista nije stiglo odstajati :) Drugi put sam radila ujutro za navecer, ali to je vjerovatno premalo vremena da promijeni okus pa ti ne znam reci :)) Hug!

      Izbriši
    3. ...ovo mi se sviđa da nije stiglo odstajati... ;)))...
      ...hm..meni je već nakon nekoliko sati promjenilo okus...pojma nemam zašto... :|...no bitno je da ti je fino... ;))

      Izbriši
  10. Odgovori
    1. ...i okus je bajka... ;))))... lijep pozdrav.. ;))

      Izbriši
  11. Ne znam da li mi se više sviđa kruh ili namaz, predobro mi je i jedno i drugo. Kruh odmah bilježim i pravim,i namaz ću, samo ću vidjeti da li ću stavljati hren koji mi nije baš najomiljeniji dok mi je ostatak za pet plus. Sve skupa izgleda odlično i slike su mi baš jako lijepe !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala Branka...:))...kruh je pomalo "težeg" okusa kak ja znam reći...ali je fin...a namaz...probaj staviti malo hrena, tek toliko da ga ne osjetiš kao hren, ali opet da ti da jednu posebnu notu koja je potrebna da zaokruži okus cikle i sirnog namaza, jer će ti bez hrena nešto faliti... ili ako baš toliko ne voliš hren, možda da kapneš malo vinske kvasine...ili nekoliko kapi limuna.. ;)

      Izbriši
  12. Odgovori
    1. ...ajme Senka !!!!...pa i ti mi navratila !!!! pa gdje si mi...;)
      ... hvala ti... ;)))

      Izbriši