srijeda, 21. studenoga 2012.

...jesenski hokaido lonac...





...jesen je...sivilo iz dana u dan...
...no moram priznati da volim jesen jer boje dolaze do izražaja...ili pak  moj mozak u nedostatku nijansi... i tonova toplih i hladnih  podivlja, nekontrolirano se oduševi čim ugleda i malu naznaku neke boje... nebitno koje...
...no očigledno se moj mozak previše oduševi... stoga je meni jesen godišnje doba u kojem najbolje i najintezivnije primjećujem i osjećam boje...

...obožavam kišu...ne volim kišobrane...hm..ispravak - ne volim nositi kišobran...
...a tako mi ih je drago vidjeti onako šarene dok plove gradskim ulicama...samo, dalje od mene.. neka ih drugi nose... ja nikad ne nosim kišobran...ja niti nemam kišobran...
...psst...lijepo se je stisnuti s nekim pod kišobran...da..to je baš baš lijepo... ;))

...a ako me netko slučajno nagovori da ga uzmem...kao bila u gostima pa krećem pješke doma, a nebo se otvorilo...
...a znate kako su ljudi obazrivi, pa vas žele zaštiti od to malo vode s neba pa vam gurkaju neki mali kišobran u ruku, jer imaju oni još nekoliko takovih za svaki slučaj...
...obavezno taj isti dan takvu posuđenu ambrelu negdje ostavim...

...i eto... na kraju samo problemi...umjesto malo mokre odjeće koja će se ionako posušuti u toplini doma...ja sam u trošku jer kupujem kišobran da nadoknadim izgubljeno...

...da li ikad pokisnem... o da, pokisnem ja itekako ...ali čudno je to jer pokisnem vrlo rijetko... :)





...jesen je vrijeme  kada se "nosi" narančasto (...ne slušajte me vi koji pratite modna zbivanja...ovo ne pišem sa aspekta nekoga tko diktira što će se nositi ove jeseni...;)) ...
... vladavina je kraljice jeseni... one naše ljepuškaste buce...bundevice... ;))
...uživamo u njenim delicijama...što slatkim...što slanim...od juha...raznih krema...priloga uz pečenje pa sve do kolača...
...amerikanci ju  dube... rezbare... napravili su umjetnost od toga...a unazad nekoliko godina bome i nas sve više trese ta "halovinje groznica"...

...a znate li vi kada  je sve to počelo...  e pa u vrijeme starih Kelta dragi moji... eto, Irci su "krivi"... a Ameri su lijepo brendirali stari keltski običaj i  svake godine bome jako dobro zarade na njemu...
...razlika je u tome što su Irci dubili krumpir, ciklu, repu i stavljali svjećice...
...tek se u 16 st. počela dubiti bundeva...




...a kako su to Kelti za sve "krivi"... e pa postoji stara irska legenda koja nam govori o tome kako je kovač Jack prevario vraga...
... Jack je bio izuzetno domišljat ali i jako škrt... jednog dana ponudio je vragu svoju dušu u zamjenu za piće (...pa da ne povjeruješ...) ... i tako kako bi si Jack kupio piće u gostioni, vrag se pretvori u novčić...
... Jack novčić brzo stavi u džep u kojem je nosio križ... eto tu je prvi put zeznul vraga koji se nije mogao zbog križa više vratiti u svoj oblik...
...Jack je izvadio vraga iz džepa tek kad mu je ovaj obećao da neće tražiti njegovu dušu sljedećih deset godina ...
...nije vrag onaj koji zaboravlja...i eto ti vraga natrag nakon deset godina a domišljati Jack ga zamoli da mu ubere jabuku sa stabla...
...dok vrag nije gledao Jack nacrta na kori stabla križ... na taj način on prevari vraga drugi put...
...međutim kako sve dođe na svoje...  stari Jack umre... obzirom da nije bio baš divna osoba, ne otvoriše mu se vrata raja...a na ulazu u pakao ga dočeka sam vrag...
...za kaznu vrag ga pošalje u mrak da zauvijek luta između svijetova davši mu žeravicu ugljena...
...Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio i nju stavio žeravicu...
...od tada  Jack O'Lantern iliti Jack Fenjer luta tamom noseći izdubljenu repu u ruci...









...bundeva će još biti neko vrijeme po tržnicama...
...svakako iskoristite priliku i počastite se malo s njenim fantastičnim okusom...
...dajte si truda i probajte ju i slatku i slanu...





...kupivši jednu hokaido bundvu poželjela sam ju napuniti  s raznim povrćem te ju takvu ispeći u pećnici...



...jesenski hokaido lonac...
...punjena zatim pečena hokaido bundeva...

...sastojci...

1 hokaido bundeva ( oko 1,5 kg)
1 ljubičasti luk
1 manji poriluk
2 srednje velika krumpira
2 veće mrkve
1 tikvica
vrganji ili neke druge gljive
kopar
majčina dušica
sol, papar
bučino ulje
ribani Grana Padano sir
maslac ili maslinovo ulje
0,5 dcl kondeziranog mlijeka ili vrhnja za kuhanje


...bundevu operemo... odrežemo vrh koji će služiti kao poklopac...
...očistimo je od koštica koje operemo, posušimo i ostavimo za neke druge prilike...

...meso bundeve (unutrašnji dio bundeve) pomoću oštrog noža  malo stanjite ( ako joj je meso dovoljno debelo)... te narežite na kockice...
...bundevu posolite iznutra i namažite rastopljenim maslacem ili maslinovim uljem...

...u posoljenoj vodi koju ste predhodno zakipili samo malo prokuhajte mrkvu i krumpir narezan na kockice...
...na maslacu jako kratko prodinstajte ljubičasti luk, kojem dodajte vrganje ili neke druge gljive...
...kad voda koju su ispustile gljive ispari dodajte na kolutiće narezan poriluk, tikvicu narezanu na ploške,
posolite, popaprite... te jednom promiješajte...
...bitno je da sva ta termička obrada bude kratka obzirom da se sve stavlja u bundevu i peče u pećnici (nepotrebno je dugo dinstati povrće)...
...zalijte s jako malo kondeziranog mlijeka ili vrhnja za kuhanje...
...odmah dodajte bundevu narezanu na kockice, prokuhani krumpir i mrkvu...
...dodajte već pripremljeni samo natrgani svježi kopar i majčinu dušicu... promiješajte...
...napunite bundevu... premažite ju maslacem malo i izvana...
...bundevu stavite peći sat i pol na 160°......
...vrh bundeve, peteljku, obložite aluminijskom folijom da ne izgori...

...bundevu sam pekla poklopljenu sa njenim poklopcem obloženim folijom...
...bundevin pokopac se može maknuti pred kraj pečenja da se povrće zapeče..
...ili da se još gratinira sa sirom...
...ovaj put to nisam radila... željela sam da se povrće kuha u svom soku i soku same bundeve...

...kad je bundeva bila gotova...iz nje sam izlila sok u vatrostalnu posudu u kojoj se pekla...
...stavila sam ju na tanjur te po njoj i povrću nakapala bučino ulje i naribala sir Grana Padano...

...ne zaboravite...kora hokaido bundeve je jestiva...
...u slučaju da joj je meso tanje, nemojte ju još tanjiti s nožem... ...ova moja bundevica je bila dosta debela stoga sam napravila tako da ju uz ostalo povrće napunim i kockicama same bundeve...
...kada je bundeva pečena ona je dosta mekana...stoga, ako ju želite prenjeti na tanjur za posluživanje, obavezno to učinite pomoću nekakve lopatice... da vam se ne raspadne...

...bundevu sam ovaj put napunila sa povrćem koje sam imala doma...također su se tu našli i tek ubrani vrganji...
...vi ju možete puniti svime što volite i što vam padne na pamet...
...a i sama takva pečena je odlična... ;))

...u slast!...




...i na kraju još samo jedna jako kratka misao...

" U sosu sam..."
(Ćufta)

...kratka pomisao jedne ćufte... ;))




Broj komentara: 28:

  1. obožavam jela s bundevama, ovo je baš krasno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...i ja jako volim bundevu na sve načine...;))
      ...hvala ti Tamara...:)

      Izbriši
  2. Prekrasno, zbilja prekrasno. Ideja da iskoristiš tikvu kao lonac je divna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...Anja draga hvala ti...a tikvu zaista možeš puniti sa svim i svačim...pogotovo one manje hokaido bundeve... porcija: jedna po osobi ...jako dekorativno izgledaju na tanjuru...:)

      Izbriši
  3. Jesenski lonac ti je odličan!
    Iznenadila si me za ovo s kišobranom. Nisam vjerovala da Englezi ne nose kišobran dok nisam vidjela na svoje oči. Kiša pada, a oni bez kišobrana, samo poneki stave kapu na glavu. Meni je to nepojmljivo. Nosim kišobran kao zaštitu od kiše, obožavam onaj za dvije osobe, a mali bude obično u torbi u slučaju iznenadne kiše.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti Tamara :))...a kišobran...vidiš ovo za Engleze nisam imala pojma, njih uvijek doživljavam kao uštogljene tipove kojima onak nonšalantno preko ruke obavezno visi kišobran...i to oni najveći primjerci kišobrana... ;))... ne znam zašto ne nosim kišobran, ne mogu to objasniti..jednostavno ga ne nosim...točnije, ja ga uopće nemam... :)

      Izbriši
  4. Krasan post - uljepsa sivi jeseni dan (kod mene je proljece, ali se i ovdje nesto 'natmurilo')

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti Jasna...jesen ipak spašavaju boje...koje uglavnom pobjede to sivilo dana...čuvaj proljeće!... ;))

      Izbriši
  5. Jesenski lonac za pet! Odličan recept, priča i fotografije :) I meni ti je tako - mrzim nositi kišobran u ruci pa sam si kupila onaj malecki koji mi stane u torbu, za svaki slučaj (jer baš imam sreće da kud ja tu i kiša :)).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti Maja...:))...ma ja se ne snalazim s kišobranom u ruci, jako sam šeprtljava onda... ;))
      ...moram priznati da mene baš kiša ne lovi...jako rijetko pokisnem... :)

      Izbriši
  6. Savršeno izgleda, moram se jednom odlučiti baš ovako pripremiti tikvu. A što se kiše tiče, kišobran rijetko koristim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti draga...tikva na ovakav punjeni način je stvarno divna...a opet je toliko kreativno jer se može puniti s bilo čime, tako da je svaki put drugačija... :)

      Izbriši
  7. Divan, divan lončić sa bundevom :) Priča je odlična, nisam znala da Halloween vodi poreklo od Kelta. Fotografije mi se baš dopadaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti draga Zoka.. ;))...nisam niti ja znala dok se nisam prije nekog vremena interesirala od kud "Halloween kreće",odnosno potječe :)... volim znati legende koje utječu na neke današnje običaje... :)

      Izbriši
  8. Ova tvoja buča je prava ljepotica! :)
    Odličan recept i punjenje, fini sir...mmmm može li bolje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti :)... sve buče su ljepotice... ;))).. ma ja se odmah nasmiješim kad ih vidim na tržnici...pogotovo kad ih ima puno...raznih..velikih i malih... prekrasne su mi... :)

      Izbriši
  9. Tako mi je prijao ovaj post u ovo rano jutro,..ova buča je tako raskošna,djeluje mi tako sofisticirano i vjeruj tako bih je poželjela probati..moram priznati da volim kišobrane,ali ih vrlo rijetko nosim..lijep ti pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti draga Nely :)...drago mi je da ti se sve svidjelo...a buča je stvarno dekorativna kad ju onako pečenu staviš na stol... šarenilo boja... mirisi... a kad se okusi izmiješaju zajedno sa sirom... prefino za ove jesenske dane... :)
      :))...koliko sam primijetila više ima onih koji rijeđe nose kišobrane... :)

      Izbriši
  10. Draga moja baš sam uživala čitajući ovaj tvoj post, milina. Slike su prekrasne. Nije me bilo dugo pa sam se ugodno iznenadila pregledavajući tvoje predhodne postove, prekrasno, šareno i lijepo!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...ajme draga moja pa tebe nema i nema !... baš si me razveselila mila što si se vratila...i da si ponovno sa nama, veselim se tvojim novim receptima...:)) ...puno ti hvala draga melanzana... .:)

      Izbriši
  11. Odlična priča ! Baš sam sa uživanjem pročitala post, a i na trenutak uživala u ovom odličnom jesenskom jelu koje ću sigurno i pripremiti. Odlična mi je ideja sa bundevom napunjenom povrćem, pravo kraljevsko jesensko jelo ! I jako lijepo izgleda !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti Branka...:)
      ..ova bundevica je stvarno atraktivna kad ju poslužiš onako sa poklopcem na pol...da se vidi sir i povrće... :)

      Izbriši
  12. kakav divan, atmosferičan post!
    Odlična ideja za služenje, jako dekorativno i baš greje u ove hladne dane.
    Sastojci su njamzi:)
    ej, ja odkad sma kupila kišobran na tačkice koji može da se stavi u torbu, nekako sam se emotivno vezala za njega pa sam počela i da ga koristim:) a do tada, ista priča kao tvoja:):):)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...zahvaljujem ti Nevena...:)))
      ...eto draga moja, dok me isto tako kao i tebe ne osvoji neki ludi kišobran ja ću iskušavati svoju sreću sa kišom i dalje... ;)))

      Izbriši