nedjelja, 18. ožujka 2012.

...košarice od lisnatog tijesta sa gljivama na posteljici od povrća...




...bila je to jedna sasvim obična večer, jedino što su vani pahulje ima svoj divlji ples...
...svi smo se  zavalili pred televizijom, svatko u svojim mislima...neka čudna tišina je zavladala na par minuta, a tišina u mom domu je vrlo rijetka pojava...
...i onda smo se počeli pogledavati...hm...točno sam znala da je svima ista pomisao u glavi... " e kad bi sad bilo nešto fino za prigrist'..." ...

...toga dana se  nismo okupili zajedno za stolom...nismo baš niti nešto posebno jeli... svatko je toga dana bio u svom kutku svemira sa svojim obvezama... tek na večer, kad smo svi zajedno sjeli i opustili se u toplini sobe...počele su neke "fine misli" letati po glavi...

...šta mi je drugo preostalo nego da zavirim u frižider i vidim što bi se dalo pripremiti onako na brzaka...
...trebalo je biti brzo, fino, toplo, a opet ne preteško...

...ja sam naravno poželjela juhicu...i s tim prijedlogom sam se vratila u sobu...al svi su u jedan glas odbili taj moj prijedlog...e baš su čudni... :)
...a meni bi baš jedna fina krem juhica od tikvica i kukuruza pasala...no što mi je preostalo nego nešto drugo smisliti ...

...imala sma dvije role lisnatog tijesta ( već razvaljano lisnato, ne smrznuti blokovi) u frižideru...
...izvadih to i krenuh...

...neću vam pisati točne mjere sastojaka...sve je vrlo jednostavno i brzo za napraviti...
...iskoristite povrće koje imate u frižideru i složite jedno brzo predjelo ili večeru...
...mašta vam je granica... ;) :)

...ono što sam imala i od čega sam napravila košarice te večeri..je slijedeće......


...košarice od lisnatog tijesta punjene sa gljivama na posteljici od povrća...

...sastojci...

gljive (šampinjoni, bukovače, vrganji...)
vrhnje za kuhanje
sir ementaler (ili neki drugi)
mozzarella
panceta
luk
češnjak
peršin
papar,sol

lisnato tijesto ...(kupiti već razvaljano ili  smrznuto)

...posteljica od povrća...

tikvice
kukuruz šećerac
crveni radič
maslac

...opcija...
aceto balsamico

...luk nasjeckati na kockice i prodinstati ga na maslacu...dodati gljive narezane na listiće ili trakice...
...dinstajte dok ne ispari sok kojeg su gljive pustile...
...posoliti, popapriti te dodati vrhnje za kuhanje...
...na kraju dodati sitno nasjeckan češnjak i peršin...

...lisnato tijesto razvaljati, ako je potrebno, te s većom čašom, šalicom, lončićem izrezati krugove...
...polovici krugova izrezati unutrašnji krug s manjim promjerom čaše...
...veće krugove premazati žumanjcem , na njih staviti prstenove te peći u pećnici dok se ne dignu...
..nemojte previše peći, jer će te ih vratiti u pećnicu s punjenjem, ako su prvi puta već dobili boju, mogli bi drugi put zagorjeti dok se sir ne rastopi...

...kad su se košarice lijepo dignule...napunite ih sa gljivama...
...na gljive staviti narezanu mozzarellu i pancetu...te na vrh dodati još malo naribanog sira ementaler...
...vratiti u pećnicu da se sir rastopi...

...posteljica...
...na ugrijani maslac staviti narezane na štapiće tikvice, dinstati 10 tak minuta
...ja volim da mi je povrće mekano, no da ga ipak "imam pod zubima" da pomalo hrska..ne volim da nestane...stoga ga malo dinstam...
...posoliti..popapriti s mješavinom papra...
...pred kraj sam dodala kukuruz šećerac i malo narezanog na trakice crvenog radiča...

...opcija s radičem...
...crveni radič možete posebno malo "uvenuti" na maslinovom ulju te mu dodati aceto balsamicom...radič je pomalo gorak..ali na ovaj način dobiva jednu posebnu notu koja jako dobro paše sa slatkastim kukuruzom i tikvicama...



...u slast!...

...i još samo da dodam...misao dana... ;) :)

"...dvije najprodavanije knjige su kuharice i knjige o dijetama...
...prve vas uče kako spremiti hranu, a druge kako ju ne pojesti..."

Andy Rooney, pisac,humorist











4 komentara:

  1. Oduševljena sam blogom,divni recepti,prekrasne prezentacije,sa užitkom te pratim..lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...zahvaljume ti se od sveg srca Nely...
      ...kad odem na tvoj blog naprosto me preplavi romantika i toplina...divota..:)

      Izbriši
  2. predivni recepti i divne profi fotke! svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala...:)...volim se zadržati na tvome veselom blogu...;) :)

      Izbriši