četvrtak, 8. ožujka 2012.

...krem juha od batata sa tri vrste papra... i slani keksići od kikirikija i ribanog tvrdog sira...



...evo mene opet s krem juhom... ,) :)
...ne mogu si pomoći... već sam bila prije napisala... obožavam juhe... obožavam krem juhe...
...danas je na redu krem juha od batata...

...vjerujem da ste svi već  ponešto čuli  o batatu...čak i ako niste ništa čuli, sigurno skoro svi znate da je batat slatki krumpir (..jer ga viđate po dućanima...)...a ako to znate, onda zapravo ne znate ništa... 
...jer batat uopće nije krumpir... ;) :)


...sad koja riječ, dvije o tom gomoljastom čudu...

...batat nazivamo slatkim krumpirom jer se on tako naziva u engleskom govornom području "sweet potato"...
 ...ovaj put smo barem preveli engleski naziv ...i to točno i doslovno... ma nema veze što to uopće nije krumpir, ma glavno da riječi ne pišemo onako kako ih izgovaramo i da batat ne zovemo  - svit potejto... odmah se sjetim lajkanja, stejđa,  iventa itd...i smrznem se...katastrofa... no pustimo to sad... to su opet neke druge teme...(...ja uvijek odem nekim ludim putovima...)

...uopće mi  nije jasno, zašto spominjati krumpir u cijeloj priči... kad se to gomoljasto povrće zove batat...ili  yam... yam mi je nekako i simpatičnije od batat... ali batat mu bolje stoji, obzirom da je onakav gomoljasto čudnovat... a on zapravo uopće nije gomolj...
...hm...nije krumpir... nije gomolj... a te riječi koristimo kad ga spominjemo...  pa to je da se čovjek začudi...

...znači... botanički gledano, batat nema veze sa krumpirom, on spada u porodicu slakova...
...batat je stara kultura koju su još uzgajali Inke i Maje u Peruu...podrijetlom je iz Srednje i Južne Amerike...
...prema nekim nalazima vjeruje se da se batat uzgaja više od 8000 godina...

...i šta reći sad... tko je tu nama kriv što smo ga mi otkrili tek sad...pod ovim "sad"  podrazumijevam  unazad par godina od kad se batat može kupiti u Hrvatskoj...

...slatki krumpir je izrazito važan za ljude koji imaju problema s povišenim šećerom...
...obzirom da je batat bez masti i kolesterola, povoljan je za ljude koji imaju tegobe s povišenim sadržajem masti u krvi... također je veliki izvor dijetalnih vlakana...minerala i vitamina, sadrži veliku količinu beta-karotena-vitamina A   ( 200  g batata daje istu količinu vitamina A kao i 5 kg brokule)...
...140 g batata sadrži dnevnu potrebu za vitaminom E (...koji u ostalim povrtnim kulturama dolazi uz nepoželjne masti..)....
...slatki krumpir sadrži i visoki postotak antioksidanata...

...korijen batata može imati bijelu, žutu, narančastu i crvenu koru...
...u kulinarstvu se koriste mladi listovi, vršci biljke i sekundarna zadebljanja korijena...koja se opet često pogrešno nazivaju gomoljima...
...lišće batata se priprema kao špinat, ćušpajz ili salata...
...sam slatki krumpir se jede kuhan ili pečen...
...bolje ga je kuhati na pari nego u vodi... radi očuvanja okusa i arome, najbolje ga je kuhati 30-40 minuta... čak ga nije potrebno soliti jer mu je okus baš slastan... između mrkve i kestena...
...može se peći kao krumpir...pripremiti kao samostalno jelo...ili kao prilog...
...od njega se mogu raditi i slatka jela...pudinzi...štrudle...pite...

..no idemo mi napraviti jednu finu juhicu od ovog našeg batata...yama...iliti slatkog krumpira...

...krem juha od batata...

...sastojci...

500 g batata
1 veći luk
1 l vode, povrtnog ili pilećeg temeljca 
200 ml vrhnja za kuhanje
korijen đumbira veličine oraha
grančica kopra
2 grančice peršina
1 češanj češnjaka
sol,  papar  (šareni u mlinčeku)

...opcija...
muškatni oraščić

...ogulimo batat i narežemo ga na kockice...
...u lonac u kojoj ćemo kuhati juhu stavimo batat, nasjeckani luk, očišćeni korijen đumbira te grančice peršina i kopra...
...zalijemo povrće  temeljcem, tek toliko da ih tekućina prekrije, posolimo i kuhamo dok ne omekša
...batat je najbolje kuhati 30-tak minuta...
...kad je batat skuhan... izvadimo korijen đumbira, grančice peršina i kopra...
...ostalo štapnim mikserom pretvorimo u pire...
...vratimo na plin te dodamo vrhnje za kuhanje, nasjeckani češnjak i mljeveni šareni papar (crni,crveni,bijeli,zeleni)...
...ako je potrebno dolijte još temeljca ( sve je stvar ukusa koliko želite da je juha tekuća )...


...hm...ali to nije sve... ;)
...uz ovu prekrasnu krem juhu naravno da idu neki slani keksići iliti pogačice...
...ovaj put su se s juhicom divno sljubile  pogačice od kikirikija i  ribanog tvrdog sira grana padano...



...slani keksići od kikirikija i ribanog tvrdog sira...

...sastojci...

20 dag brašna
20 dag maslaca
10 dag mljevenog kikirikija (predhodno očišćenog od ljuske, ne slanog)
10 dag ribanog sira grana padano
2 žumnajka 
sol
mljeveni šareni papar, kim

...u brašno dodamo razmrvljeni maslac, kikiriki,  sir grana padano, dva žumanjka, soli po ukusu...
...zamijesimo glatko tijesto (ako vam je tijesto dosta suho i ne možete ga zamijesiti dodajte žlicu vrhnja...) 
...tanko razvaljamo, te čašicom za rakiju režemo malene pogačice...
...premažemo ih bjelanjcem te po njima pospemo mljeveni šareni papar (crni, crveni, bijeli, zeleni) ili kim...
...stavimo ih peći u zagrijanu pećnicu dok ne porumene...

...opcija....nemojte premazivati keksiće prije pečenja... 
...stavite ih peći dok ne porumene, izvadite ih, premažite bjelanjcem i pospite po njima još ribanog tvrdog sira, te vratite u pećnicu da se malo bjelanjak posuši...
(...ovi kolačići su prhki i malo tvrđi...)


...e sad je gotovo... u slast!...

...hm...još samo misao dana... ;) :)

"..dijetnu hranu najbolje je jesti dok čekate da se ispeče odrezak..."

Julia Child, slavna američka kuharica








4 komentara:

  1. Me likeeee! Ako si bila na mojem blogu - a jesi - onda znaš da i ja volim juhe, naročito guste ili povrtne. Nikada, ni ljeti, ručak ne započinjemo bez juhe. Ova tvoja je divna, a pogačice s kikirikijem - super. kako bilo, bilježim. Baš lijepo da si nam se pridružila. I zbog druih blogova koje pišeš!

    OdgovoriIzbriši
  2. ...od srca ti hvala na dobrodošlici... ;) :)...zahvaljujem ti se što si izdvojila svoje vrijeme i zavirila na moj drugi blog... fotografija i kuhinja su moje opsesije... ;):)...
    ...a juhice...juhice su kao lijek... ništa i nikad bez njih...
    ...znam da voliš juhe... dugo već šećem tvojim blogom...i isprobala sam neke tvoje recepte za juhe...i fantastični su... juha od graha, juha od karfiola i pljesnivca, ma divota...neki dan sam radila juhu sa brokulom i sirom... moram priznati avokado baš ne volim, ali u juhi je izuzetno zanimljiv, tu egzotiku sma morala probati...ipak ćemo avokado i ja još neko vrijeme prijateljovati prije one prave veze :)... slijedeća na redu je ribolitta... ;) :)
    ...lijep pozdrav... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmmm pogacice od kikirikija izgledaju savrseno, mogla bih probati napraviti

    OdgovoriIzbriši
  4. ove pogacice sa kikirikijem sjajno deluju...! Koliko sitno kikiriki treba da je samleven..?

    OdgovoriIzbriši