subota, 24. ožujka 2012.

...tart od limuna... iliti vjesnik proljeća u mom domu...



...kad počnem raditi tart (ove) od limuna onda znam da je stiglo proljeće...
...ovaj tart je kod mene svojevrstan vjesnik proljeća...
...obzirom da se nisam dobro pripremila za "fotosešn"... žute mini mačuhice su glumile žute mini primulice...ilti jaglace...

...najzanmljivije je to kako sam ja uopće prvi put krenula raditi tart (tko zna kamo budem sad skrenula u priči, već vidim kako mi misli silaze s puta i trče u svim smjerovima, no  nije niti čudno, pa 4 ujutro je (ovo ja samu sebe osviješćujem da krenem polako putem kreveta...no kako izgleda, nebum baš skoro ) )...

...zapravo... da odmah na početku nešto razjasnimo...tart je samo fensi šmensi ime za pitu... a i pitom se danas svašta naziva... :)
...stoga, u nastavku ću je zvati pita od limuna ili samo pita...ovo sam naglasila da ne bih zbunila kojeg čitatelja...
...ne mislim na vas drage moje  koje volimo zaposjesti kuhinju i osvajati neka nova još neistražena područja okusa na kojima će nam nepci biti  dugi niz godina zahvalni, jer smo otkrile očaravajući spoj nekih namirnica...
...nego sam mislila na one koji sasvim slučajno zavire u ovaj moj svijet  i zadrže se na kratko...ili pak na duže... oni koji vole papati ali ne i pričati o hrani jer ne znaju ništa o njezinoj pripremi...njih bi možda i zbunio naziv "tart"...

...e sad... da se vratimo na početak...ma neću ja od samog početka jer bi to bome moglo potrajati...nego ...kako sam ja napravila svoj prvi "citrusni tart"...
...uvijek kad mi je palo na pamet da napravim pitu od limuna usta su mi se skupila...baš onako kako se i vama skupljaju usta kad pomislite kako cuclate limun (ne znam zašto bi uopće netko razmišljao o tome kako cucla limun, no dobro..)...
...i baš to skupljanje ustiju me svaki put odbilo od od ove divne pite...eeee da sam samo znala kako je ovo božanstveno...

...tog dana...bio je početak proljeća, naravno... došla sam s placa s puno limuna i raznog voća...
...jedva sam čekala da napokon dođe toplije vrijeme s puno sunca, te da napunim košaricu s voćem na kuhinjskom stolu, dok  proljetno sunce ulazi kroz prozor i balkonska vrata...divan prizor... sve je nekako ljepše...veselije...
...uz to što imam kolače vjesnike proljeća imam i "proljetne" stolnjake...stolnjaci veselih boja...
...toga dana radila sam hladnu limunadu... miješam ja med , šećer i limunov sok, čekam da se slatko otopi te gledam u  gomilu limuna na stolu...i nekako si mislim, pa nije tu pitu teže napraviti od pravljenja same limunade, misleći na skupljanje ustiju i ono kad se sav streseš od kiselosti...

...da ne bi nešto vi krivo shvatili...ja  naprosto obožavam limun... i obožavam pravu limunadu, jer na žalost živimo u svijetu u kojem se limunada radi od umjetnih aroma, a sredstva za čišćenje sadrže ekstrakt pravog limuna... eto...a ja  stvarno nemam pojma zašto mi je trebalo toliko vremena dok nisam prvi put ispekla tu kraljicu pita...iliti tartova...

...i toga dana na samom početku proljeća prije dosta godina uhvatila se ja u koštac s gomilom limuna koji su izazivali, onako šepureći se svojom bojom i mirisom na kuhinjskom stolu...
...toga dana ispekla sam prvu pitu od limuna...i zatekla samu sebe koliko sam oduševljena s okusom... prekrasno nešto...divno..osvježavajuće...

...definitivno je ovo vjesnik proljeća...glasnik sunca...



...tart od limuna...

...prhko tijesto...

250 g oštrog brašna
125 g rastopljenog maslaca
125 g šećera u prahu ( može i kristal šećer)
1 jaje
prstohvat soli

...inače, tijesto za tartove, pite, quichove se mijesi sa tek malo omekšanim maslacem...
...ovaj tart  radim s rastopljenim maslacem...
...maslac rastopim u lončiću na skroz laganom plinu, samo da se topi, ne i da vrije...u koji ako nemam štaub stavljam kristal šećer te miješam da se otopi...
...tako rastopljen maslac staviti na stranu da se malo ohladi...
...ako se radi sa šećerom u prahu, onda se rastopljeni ohlađeni maslac stavi u posudu, te se dodaje polagano štaub miksajući  dok se smjesa ne zapjeni...
...u maslac sa šećerom zatim dodajte jaje, brašno i malo soli...i mijesite dok ne postane glatko tijesto...
...to sve možete napraviti mikserom te na kraju samo premijesite rukama...
...stavite u frižider na pola sata da se malo stisne...
...iako sam ja znala peći odmah...tijesto tada nisam valjala nego dlanovima ga razmijesila po kalupu...
...nakon što je tijesto odmorilo u frižideru...razvaljajte ga na površini posutoj brašnom...
...razvaljano tijesto stavite u klasičan rebrasti kalup za pite, neka bude veći promjer od kalupa,utisnite ga u kalup te odstranite višak tijesta po rubu...
...ili ga jednostavno stavite u kalup za tortu...od razvaljanog tijesta odrežite krug promjera kalupa te ga stavite u kalup...ostatak tijesta premijesite, razvaljajte te odrežite traku ili dvije trake prizvoljne širine koju će te lijepo staviti uz sami rub, stijenku kalupa, te malo utisnuti...
...no ako vam je tijesto još uvijek mekano, sve to možete napraviti dlanovima u samom kalupu za tortu...razmijesite tijesto po dnu i stijenci kalupa...brašnite ruke da vam se tijesto ne lijepi za njih...
...tijesto stavite peći 15-tak minuta u zagrijanu pećnicu na 150°...
...dok se tijesto peće napravite nadjev, kremu od limuna...


...krema od limuna...

5 jaja
100 g šećera
sok i korica od 2-3 sočna limuna (zavisi volite li slađe ili kiselije)
250 g kiselog vrhnja

...lagano miksajte jaja i šećer, dok ne dobijete finu gustu kremu...
...dodajte limunov sok, naribanu koricu i vrhnje...
...miksajte dok se sve lijepo ne poveže...

...izvadite tijesto iz pećnice (koje se stavili peći 15-tak minuta) i u njega ulijte kremu od limuna...
...vratite u pećnicu i pecite još 30-tak minuta na 180°...
...pecite dok se krema ne stisne...

...obzirom da ja baš nisam ljubitelj zapečenih bjelanjaka na tartovim i pitama...meni to krasno izgleda ali ne volim zapečeni bjelanjak...ja jednostavno na pitu stavim   tučeno slatko vrhnje...
...naravno, možete ju samo posuti štaub šećerom, bez šlaga...

...i samo da napomenem..nemojte maslac zamijeniti margarinom u tijestu za pite, tartove...
...ipak maslac daje onu finu aromu...i tijesto je deset puta bolje s njim nego s margarinom... ;) :)


...u slast!...


...da ne zaboravim...misao današnjeg prekrasnog dana... ;) :)

"...život je kao bombonjera, nikad ne znaš što ćeš dobiti..."
Tom Hanks u Forrest Gumpu














Broj komentara: 12:

  1. Moram ti priznati da sam tako slaba na tart,istinski ga obožavam u svim varijacijama,ovaj sa limunom djeluje božanstveno..misao dana je fantastična..lijep ti pozdrav i ugodan vikend želim:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala Nely...a ovaj tart je zaista božanstven...i moram priznati da kad god pokušam barem krenuti raditi neki drugi tart od limuna, probati neki sasvim drugi recept...na kraju uvijek napravim ovaj...;) :)

      Izbriši
  2. Kako ovo dobro izgledaaa...miris se proširio skroz do mene pa sam te tako i pronašla...
    Super blogić!!!!
    Ćao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...meni je jako drago što te je miris limuna pronašao ;) :)...odnosno što si ti pronašla mene jer sam se oduševila tvojim blogovima... hvala ti... lijep pozdrav melanzana... ;) :)

      Izbriši
  3. Divno izgleda! Jako volim sve kolače s limunom, a žuta boja me uvijek razveseli. Slažem se s tobom vezano uz margarin, to je nutritivno najgora i najnezdravija namirnica i ne shvaćam zašto je toliko žena koristi za kolače. Ni jedan kolač s margarinom nije dobar! Kako nisam ljubiteljica šlaga, meni bi ova pita bila bolja bez, iako sve zajedno izgleda fenomenalno, pa bih zbog estetike pregrmjela i šlag:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...da...žuta boja je boja koja stavlja osmijeh na lice, barem meni...a ovaj tart je stvarno kao stvoren za proljeće...i po boji a bome i po okusu, nevjereojatno "lagan" (okusom), kiselkast, osvježavajuć, prpošan...;):) ...što se maslaca tiče, ma uopća ga se ne može usporediti s margarinom, a kamoli da mu je margarin zamjena...a pogotovo prhko tijesto koje naprosto ( meni barem) ne valja kad je rađeno s margarinom...maslac mu daje onaj fini okus i miris...:)
      ...šlag...ja ga znam napraviti bez šlaga, samo pospem štaub...međutim nekako baš taj šlag stavlja točku na i, no ne slušaj (čitaj) me...jer ovo piše osoba koja voli šlag ;) :) :)...
      ...lijep pozdrav ti šaljem...:)

      Izbriši
  4. njamy, ovo sjajno izgleda a i receptić je odličan..
    Pozz

    OdgovoriIzbriši
  5. ...puno ti hvala Klaudija... ovo je zaista jedan prekrasan proljetni osviježavajući tart... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš sam oduševljena blogom ;) jedva čekam sljedeće postove! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...puno ti hvala...a postovi...biti će ih... tek sam krenula... ;))
      ...čitamo se..pišemo se... :)

      Izbriši
  7. Koji prekrasan tart! uh što volim limun u kolačima :D
    hvala ti na komentaru u postu o macaronsima, zahvaljujući njemu sam sad otkrila tvoj blog i već ga obožavam :)

    OdgovoriIzbriši
  8. ...od srca ti se zahvaljujem Tamara...divni su ti macaronsi, baš me mame da ih isprobam...;)
    ...i ja obožavam limun u kolačima...tako je divan i osvježavajuć... lijep pozdrav... :)

    OdgovoriIzbriši