ponedjeljak, 25. lipnja 2012.

...lepinja sa vrhnjem...




...život me malo bacao proteklih tjedana pa nikako stići napisati nešto i podijeliti  novu deliciju s vama dragima...

...ali ...evo mene ... sa jednim malenim jednostavnim receptićem...ali jako... jako ukusnim... ;))

...dok me nije bilo ...bila sam vrijedna, naravno ;)) ...osim slanih jela napravila sam i podosta slatkih... no samo neki su ovjekovječeni slikicama ...
...nemoguće je sve fotografijom zabilježiti... jer... par nestrpljivih malih usta je teško obuzdati...a bome i velika usta imaju problem sa strpljenjem kad je o hrani riječ...

...napravih i ove "lepršave" lepinjice...poslikala sam ih  i čekala priliku kako bih ukrala malo vremena da se ponovo družim s vama...
(...sigurno se pitate, zašto "lepršave"...e pa zato jer ih radim često... u hipu...takoreći lepršavo...usputno...
...napravim ih brzo..jednostavne su...a toliko divne...)





...na slikicama vidite narezani medvjeđi luk ili srijemuš o kojem sam već pisala...
...nemojte da vas to zbuni, obzirom da je sezona medvjeđeg luka prošla...slikice su od prije više mjesec dana kad je medvjeđi luk bio u svom punom sjaju...

...ove lepinje možete poslužiti kao doručak... ili kao večeru...
...čak i ako vas nazovu nenadani gosti  koji se vozikaju po susjedstvu i dolaze recimo za pola sata...
...ovo je divna zamjena za pizzu...ili umjesto  na brzaka spravljenih "zagrizaka" od lisnatog tijesta...














....ako doma imate koje vrhnje viška, vama drage začine... koju glavicu luka...možda malo pancete...
...i naravno pivo (...ova lepinja savršeno paše uz mrzlo pivo...)...nenadani gosti će svakako biti zadovoljni...
...no u tom slučaju ti nenadani gosti će možda postati  česti najavljeni gosti... jer ...hm...ako ovako nešto jednostavno a ukusno napravite za "padobrance"...šta će te onda tek napraviti za one koji se najave...
...zato pripazite kome poslužujete ove lepinje...;)))
...eto...na kraju vam je to i dvosjekli mač...:))

...ma šalim se ja...ja volim goste (moram priznati : volim najavljene goste.. ;)) )...
...i jako volim spremati razne delicije...bilo slatke... bilo slane...
...a najviše pak volim kad vidim da su meni dragi ljudi zadovoljni i sretni dok uživaju u mojoj hrani...
...a sigurna sam da je tako i kod vas...





...pa krenimo na recept...
...ovo su količine namirnica za dva okrugla protvana promjera 32 cm...



 ... lepinja sa vrhnjem ...

...tijesto za lepinju...

500 g brašna
2 paketića suhog kvasca (ili 40 g svježeg)
dva prstohvata šećera
100 g maslaca  ( ili svinjske masti )
sol  (oko jedna ne na vrh puna čajna žličica )
oko 3 dcl mlake vode

...za premaz...

400 g kiselog vrhnja ili milerama
sol
svježe mljeveni šareni papar
oko 50 g maslaca

...opcije...
medvjeđi luk, mladi luk, ljubičasti luk, vlasac, panceta, paprika, chilli...


...od brašna, kvasca, šećera, soli, masnoće (maslac ili mast...maslac ostavite da omekša na sobnoj temperaturi), te oko 3 dcl mlake vode (koju polako dolijevate dok mijesite) zamijesite tijesto i ostavite ga na toplom da se diže...
...tijesto nije potrebno dugo mijesiti...
...mijesite dok se sve lijepo ne poveže, tijesto postane gipko i ne lijepi se za ruke...

...kad je tijesto odležalo i diglo se, nakon odprilike pola sata, premijesite ga i razvaljajte ga u oblik lepinje  - tanko u oblik kruga, 
te ga stavite u okrugli kalup (naravno da ju možete pripremiti i u četvrtrastom protvanu.. ;)) ) koji ste predhodno namastili...ili u njega stavili papir za pečenje...
...prekrijte ga krpom i ostavite da miruje na toplom još 20-tak minuta...
...zagrijte pećnicu na 180°...

...kiselo vrhnje posolite i promiješajte... te premažite lepinje...
...pospite lepinju sa  svježe mljevenim paprom...
...a ako želite... umjesto soli u vrhnju... pospite ju grubom soli kad ju popaprite...

...zatim po lepinji možete staviti  narezani na tanke trakice medvjeđi luk...ili mladi luk...pancetu... ili vlasac...
...odlično paše na tanke rezance narezana paprika.. i chilli...

...ako na nju stavljate luk i recimo papriku, papriku narežite na tanke rezance a glavicu luka na tanke kolutove te sve posolite i ostavite desetak minuta da povrće pusti sok...na taj način će povrće biti slađe, ukusnije i mekanije kad se ispeče...inače bi moglo ostati onako suho...

...što se tiče soli, ovim lepinjama baš paše da su slanije...
...mašta vam je granica u začinima i dodacima koje će te staviti...

...po svemu tome rasporedite maslac narezan na listiće...

...lepinju sa vrhnjem pecite u vrućoj pećnici 20-tak minuta, tako da ostane svjetla...
...poslužite ju uz pivo...

...također ju možete ispeći bez ikakvih dodataka...samo ju premažite maslacem i ispecite...dobiti će te jako finu vruću lepinju za divan doručak...




...po orginalnom receptu koji je inače franački specijalitet umjesto maslaca  u tijesto se stavlja svinjska mast a na vrhnje se stavlja vlasac...
...ili u drugoj verziji na lepinju se stavlja dinstano mljeveno miješano meso... a po njemu se raspoređuju hrpice vrhnja...




...ove lepinje su odlične kad su vruće...dobre su i hladne...finije su kad su malo slanije...
...savršeno pašu uz pivo i društvo dragih ljudi...
...jednostavnija su i jeftinija zamjena za pizzu...ali nikako lošija...




...u slast dragi moji!...


...uz jednu divnu misao...
"...ako ne znaš što napraviti......umiri se...
   ...i poslušaj svoje srce... "

41 komentar:

  1. Ma baš sam u ovaj kasni sat našla pregledavati blogove. Sad sam gladna, jer fotke mame. Prekrasno izgleda i sviđa mi se premaz od kiselog vrhnja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...:))...tako sam i ja krenula čitati blogove čim sam napisala ovaj post...no glad me spopala i morala sam si napraviti nešto...složila sam si malo zobenih pahuljica i mlijeko da se zavaram... ;))
      ...puno ti hvala Tamara... :))

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. ...stvarno je jednostavno a jako fino... ;))
      ...puno hvala Tamara... :))

      Izbriši
  3. Krasan recept. Probat ću ga, ali mi nije jasno da li maslac/mast ide u tijesto ili je samo za premazivanje kalupa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...draga jadre...pročitah tvoj komentar i onda opet pročitah svoj post i skužih da sam napravila propust ;))...hvala ti...
      ...evo recept ispravljen i nadopunjen...
      ...dodah da se maslac ili mast dodaje kad se tijesto mijesi...to uopće nisam napisala... ;))
      ...puno hvala.. :))

      Izbriši
  4. Prekrasno izgledaju, idu mi zazubice. Odličan recept, ali s onim za doručak, sigurno se šališ!:) Jedino ako je doručak u podne, inače ne znam tko se diže tako rano radi pripreme jela, ma kako ono bilo fino:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala draga.. :))
      ...a doručak...joooj ne šalim se :))))..ove moje izjelice bi svaki dan nekaj od dizanog tijesta za doručak...pogotovo sad kad škole nema...;))
      ...vikendom ti se ja lijepo ujutro dignem i dok se kavica ili kakao kuha...zamijesim tijesto...ali ovo je stvarno lagano tijesto ..nepotrebno ga je dugo mijesiti..nego samo zamijesiti, dok se sve ne poveže, a poveže se za čas... ;))
      ...dok se kavica pije tijesto se diže...i onda samo stavim peći...ma sve u svemu nije od onih tijesta koja se "tuku i nadižu" čitav dan... ;))))...takva bome ne bih radila ujutro na tašte... ;)))

      Izbriši
  5. Predivno izgleda, slike zaista mame:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme prefino, sad bi mi za večeru bilo ko naručeno! :))) Slike žalim pojest :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala ti mila...;)))
      ...ja sam ih imala danas za večeru...jedna je bila s lukom i paprikom a druga sa chilijem i dimljenom vratinom...:)))

      Izbriši
  7. Odlicna ideja i savrseno izgleda. Nesto sto cu sigurno jednom probati :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Drago mi je da si ponovno tu sa svojim krasnim delicijama,ovo je tako fino da bih sada ovaj tren degustirala:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala mila moja...uvjerena sam da bi ti se jako svidjelo... ;))

      Izbriši
  9. Primetila sam da te nesto nema...
    Super su ove lepinjice. Jako volim ovakve stvarcice! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...da Miki..nije me bilo..pa sam došla..pa opet na malo nestala...mislim da bum se sad ipak dulje zadržala... ;))...i ja volim ovakve jednostavne , brze i fine stvari... lijep pozdrav.. :)

      Izbriši
  10. Od samog pogleda na ove lepinje sam gladna , a da mi tek zamirišu...., odlične ! Spremam recept i definitivno ih pripremam !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...svakako preporučam i uvjerena sam da ćeš biti zadovoljna okusom i mirisom... hvala.. :))

      Izbriši
  11. Zavisna sam od testa,l svih vrsta...! Divno!

    OdgovoriIzbriši
  12. kako mi fino izgleda i hrskavo. miriše mi dovde, mogu da zamislim kako se dobro slažu to testo, mladi sir i mladi luk! sve me neka nostalgija za prolećem uhvatila...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...a evo nam i zime pred vratima...bome i mene slike sad nekako u proljeće odvlače... ;))

      Izbriši
  13. Koliko je ovo dobro ajmeee!! Radim slicnu pogacu sa slaninom, al sa dodatkom chillija i maslinovog ulja, tako da baš se veselim probati ovu tvoju kombinaciju, nema do vrhnja i mladog luka ;)) mrak!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...fine su razne kombinacije na ovo tijesto... ajmeee s chilijem i maslinovim uljem moram probati... hvala ti... ;))

      Izbriši
  14. Radila sam ovu lepinju, ali nije mi jasno vrijeme pečenja. Ja sam dignuto tijesto razvaljala u četvrtasti lim od pećnice, pa se to dizalo 20ak min., pa sam to premazala nadjevom i stavila u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva, na srednju prečku. Programirala sma pećnicu da se to peče 20 min., naravno, imala sma ja to na oku, ali nisam stalno blejala kroz staklo pećnice, nakon točno 10 min. pečenja sa zgražanjem sam ustanovila da se to već i previše ispeklo: rubovi su bili smeđi (jače smeđi nago na Vašim slikama nakon, navodno, 20 min. pečenja), a i vrhnje odozgo je bilo smeđkasto - isti čas sam to izvadila van - da sma to pekla još 10 min. to bi se zacrnilo. A tek odozdo - malo je falilo da izgori - lepinja je jednostavno bila prepečena.
    Jesu li vrijeme pečenja i stupnjevi u receptu točni: 20ak min. na 220 stupnjeva?
    Treba li možda pisati 10ak min. na 220 stupnjeva? ili eventualno 20ak min. na 180 stupnjeva?
    Jasno mi je da nisu sve pećnice iste pa se vrijeme pečenja razlikuje, često nešto pečem 3 ili 5 min. duže ili kraće nego u receptu piše, ali ovdje bih trebala smanjiti vrijeme pečenja za više od 10 min. Da ponovno radim lepinju ne bih ju pekla duže od 7 min. na 220.
    Ja sam u pećnici uključila funkciju donji i gornji grijač, pečete li Vi lepinju možda koristeći neke kerefeke poput vrućeg zraka ili slično (u receptu to niste naveli)?
    Moja pećnica ima te neke funkcije poput samo donji grijač, samo donji grijač, pa ventilator s ovim ili onim grijačem, pa vrući zrak, pa vrući zrak i ventilator - ali ja ništa od toga ne koristim jer nisam time zadovoljna. Više od 15 godina imala sma staru pećnicu koja je imala samo jednu funkciju: uključi i peci (i temperatura se mogla riktati od 1-5) i sve se uvijek moglo ispeći na taj način pa ja zato i danas koristim samo funkciju donji+gornji grijač.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...prvo da se ispričam što je moj odgovor tek sada, obzirom da me nije bilo... ;)
      ...što se tiče pečenja lepinje... moram reći da je ja pečem na 220° s ventilatorom... e sad..moja pećnica je stara...i tih 220 valjda više i nije 220...a i prije nekog vremena sam primjetila da se sama od sebe gasi...što znači da temperatura vjerojatno padne i ispod 200°...
      ...hvala vam što ste mi se obratili... ovih dana ispeći ću lepinju u novoj pećnici kod moje drage mame...pa ću točno vidjeti za koliko vremena i na kojoj temperaturi će se ispeći...tada ću ispraviti temperaturu u receptu...:)
      ...zahvaljujem još jednom...:)
      ...lijep pozdrav... :)

      Izbriši
  15. ммммм,много вкусно!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Prelepo je.Lepinja sama po sebi, a još sa ovakvim dodacima. Tako je dobro biti ponovo kod tebe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...draga Senka puno ti hvala... lijepo Vas je sve ponovo susresti ovdje... :)...čitamo se...:))

      Izbriši
  17. Simplemente deliciosa muy bien elaborada, la haré ,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  18. Predivna lepinja, a premaz od vrhnja mi je odlična ideja!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...hvala Tanja...sama po sebi lepinja je odlična...ali s tim vrhnjem i dodacima se okusi savršeno zaokružuju... ;))

      Izbriši
  19. „..zatim po lepinji možete staviti narezani na tanke trakice medvjeđi luk...ili mladi luk...pancetu... ili vlasac...
    ...odlično paše na tanke rezance narezana paprika.. i chilli...

    ...ako na nju stavljate luk i recimo papriku, papriku narežite na tanke rezance a glavicu luka na tanke kolutove te sve posolite i ostavite desetak minuta da povrće pusti sok...na taj način će povrće biti slađe, ukusnije i mekanije kad se ispeče...inače bi moglo ostati onako suho...

    ...što se tiče soli, ovim lepinjama baš paše da su slanije...
    ...mašta vam je granica u začinima i dodacima koje će te staviti...
    ...po svemu tome rasporedite maslac narezan na listiće...
    ...lepinju sa vrhnjem pecite u vrućoj pećnici 20-tak minuta, tako da ostane svjetla...“

    Recept je čudno pisan, to je valjda nekakav umjetnički stil, ali dobro, prema redoslijedu po kojem se sastojci stavljaju, piše „zatim po lepinji možete staviti narezani na tanke trakice medvjeđi luk...ili mladi luk...pancetu... ili vlasac...“ znači da taj medvjeđi luk, mladi luk, vlasac… treba staviti na lepinju prije pečenja. Na nijednoj Vašoj slici ta zelenjava nije stavljena na lepinju prije pečenja, nego nakon pečenje – zašto to onda niste napisali u recept??? Ja sam stavila zelenjavu na to prije stavljanja u pećnicu: naravno da je ta zelenjava sva, ne osušena, nego doslovno zagorena i crna!!!
    Zašto onda u receptu ne piše da se zelenjava razbaca po već pečenoj lepinji???

    OdgovoriIzbriši