subota, 3. rujna 2011.

...slana pogača s kiselim mlijekom, maslinama i mediteranskim travama...domaće kiselo mlijeko...domaći jogurt...





















...bio je to neki sasvim običan dan u tjednu, dan na koji se nitko ne obazire previše jer je u sredini...jedino
što je dan bio spor...nikakav...dugotrajan...nezanimljiv...kad si onako lijen i ništa ti se neda...a po glavi ti se  motaju stvari koje bi vrlo rado stavio u usta...no...no....ne mislim na nikakve perverzije, čak je i za to ovaj dan bio prespor i previše sparan...

...mislim na one kulinarske delicije koje  bacaju u pravu ekstazu...eto...motalo mi se po glavi što pod zub staviti...ne slatko...nešto slano bi bilo taman...
...čak su i moja draga bića  već počela kukati da ogladnjuju polagano...

...isprva pomislih da bi mogla bućnicu ispeći...iskreno, ne od buća, ali ribane tikvice bi sasvim dobro poslužile...no...nikako mi se nije vučeno tijesto radilo...pa onako vuklo preko ruku, stola... velik' stol a ti se nadaš kako ćeš ga ovaj put toliko razvući kao nikada prije, a da ti se pritom niti jedna rupica neće ukazati... međutim...to ostavljam za neki drugi put kada ću imati puno više vremena i puno više volje...i kada rupice neće biti opcije...to tad mogu... danas nije dan od vučenog tijesta...

...ipak je ovo fjakasti dan...koji zaslužuje nešto fino, slano, ali ne pretjerano zahtjevno niti vremenski niti umijećem...

...još uvijek onako zavaljena u kutnu razmišljam što bi... kako bi... i dali ću...
...na stoliću novine...dan od prekojučer...neka sparina u stanu, pa ih uzela malo se hladiti njima...onako sasvim  slučajno okrenem zadnju stranu kadli neki recept... piše "lička pogača"... to je to, pomislih...sve sastojke imam...samo malo doradim po svom...biti će savršena za raniju večeru...

...i tako uzevši recept iz novina... dodavši još neke sastojke na koje mi je kreativa tog trenutka ukazala... napravih slanu pogaču...

..bitno je bilo to što je jednostavna i relativno brza za pripremu... jer tko je uopće vidio biti brz sa nekim kompliciranim jelom na onakav fjakast dan...

...slijedeći put radivši je napravila sam i domaće kiselo mlijeko ...prekrasno se nadopunjuju...

...nego... idemo mi na recept za slanu pogaču...ili ličku dopunjenu sa začinskim travama i maslinama...



...sastojci...

3 jaja
2 kisela mlijeka
150 ml ulja
300 g brašna
300 g naribanog sira ementaler ( gouda, edamer )
1 prašak za pecivo
sol
začinsko svježe bilje : ružmarin, mažuran, majčina dušica, (...ili koristiti smjesu sušenih provansalskih začina...)
masline, crne

...priprema...

...u zdjeli umutimo jaje sa soli...dodamo ulje...kiselo mlijeko...brašno sa već umješanim praškom za pecivo...izmiksamo...
...zatim dodamo naribani sir... nasjeckane masline...te začinske trave...
...pazite na količinu začinskih trava da ne bi bilo prežestoko... pogotovo kad dodajete ružmarin...nemojte pretjerati...sve izmješajte kuhaćom...

...izlijte u nauljen i brašnom posut protvan...
...te pecite na 180° oko 30-tak minuta...



...možete ju jesti i toplu i hladnu...
...odlična je u kombinaciji s domaćim kiselim mlijekom i domaćim jogurtom...

...u slast!...




...ajmo sad malo o domaćem kiselom mlijeku...i domaćem jogurtu...

...ja sam inače luda za tim fermentiranim namirnicama...kako ovo zvuči "fermentirane namirnice"...pa i ne zvuči mi baš apetitno...no...tako ćemo reći da ispadnemo načitani...

...takve namirnice su poznate još od vremena drevnih civilizacija sumerana i babilonaca...a u sačuvanim zapisima iz rimskog carstva nalaze se dva recepta za proizvodnju ukiseljenog mlijeka..." opus lactarum "...i " oxygala "...prvi se priprema od kiselog mlijeka, meda, brašna i voća...a drugi uz kiselo mlijeko sadrži povrće i začine...
...u europi su se ovakve namirnice počele konzumirati dolaskom nomadskih plemena...
...fermentiralo se mlijeko  koza, ovaca i bivola...

...razlika između jogurta i kiselog mlijeka je u dobrim bakterijama mliječne kiseline...i u gustoći...
...da se sad ne petljamo latiskim nazivima tih dobrih bakterija koje nam mlijeko pretvaraju u napitak zdravlja...
...kiselo mlijeko dobijamo pomoću mezofilnih bakterija pri temperatu od 20-30°...
...a jogurt..pomoću termofilnih bakterija kad je za fermentaciju potrebna viša temperatura...40-45°...


...osobno, ja najviše volim kefir...taj pjenušavi napitak sa kavkaza koji nam daje dugovječnost...
...njegovu fermentaciju pospješuje nekoliko sojeva dobrih bakterija i kefirne gljive...on se smatra jačim i kvalitetnijim od jogurta...


...danas u trgovinama možete pronaći što god vam srce zaželi, što se tiče fermentiranog mlijeka...od jogurta raznih s više masnoće... manje masnoće... kiselog mlijeka... kefira... acidofilnog mlijeka... bio aktiva...pa sa žitaricama...raznim drugim dodacima...voćne jogurte...jogurte sa kremama...što god vam padne na pamet...
...a pošto je ljudska mašta stvarno bezgranična... ono što ne možete kupiti neku vama skroz ludu kombinaciju ...jednostavno...  napravite ju kod kuće...baš onako kako vama paše...
...uključite malo kreativnosti i stvorite miks ...od neke varijacije indijskog lassi napitka... ili jogurt kreme sa voćem i keksima.... ali o tome neki drugi put...

...ja ću se sad ipak zadržati na domaćem  kiselom mlijeku i domaćem jogurtu...
...onako kako su to radile naše bake...



...domaće kiselo mlijeko...

...sastojci...


2 l mlijeka
2 kisela vrhnja


...priprema...

...mlijeko skuhati...
...malo ohladiti i u njega umiješati vrhnje...
...izliti u za to pripremljene posude...ili staklenke...
...pokriti krpom (možete ga i pokriti debljim ručnikom-utopliti ga) te ga ostaviti na toplom da se ukiseli...
...nakon što se mlijeko ukiselilo, držati ga u frižideru i pojesti što prije... ;)

... da bi kiselo mlijeko bilo čvršće možete u njega staviti i koricu kruha...
...kruh sadrži kvasac koji pospješuje  fermentaciju...
...naravno ...koricu kruha izvadite  nakon što se mlijeko ukiselilo...

...bitno je da vrhnje dobro izmješate sa toplim mlijekom...
...kad dodajete vrhnje, mlijeko ne smije biti prevruće jer će se stvoriti sirutka tijekom fermentacije...



...a ako pak želite imati


...domaći jogurt...

...u tom slučaju umjesto vrhnja  dodajete jogurt...
...međutim, tada je  za fermentaciju potrebno održavati temperaturu  na cca 40°...
...znaći... kada ste umiješali jogurt u toplo mlijeko...izlijte ga u staklenke...stavite u pećnicu, svaku staklenku samo poklopite poklopcem (ne zatvarati) ili stavite tanjurić na nju... te održavajte temperaturu (svako toliko upalite pećnicu na najnižu temperaturu)...
...za pravljenje jogurta na ovaj način potrebno je za fermentaciju oko 7 sati...
...sve zavisi kakvu gustoću želite postići...

...kada je sve gotovo, ohladite jogurt i spremite ga u frižider....na taj način on će doći do one prave čvrstine...


...uživajte !...












Nema komentara:

Objavi komentar