subota, 31. prosinca 2011.

...krem juha od bundeve... i slana savijača od bundeve i krumpira ili batata...




...bundeva...buća...tikva... moram priznati u neki poseban ples sa bundevom se nisam upuštala ...niti sam baš bila od neke prevelike volje isprobavati  recepte...
...najbliži susret sa njom mi je kao malenoj bila bućnica...i bajka o pepeljugi u kojoj sam uživala...

...moja draga mama ne voli njezin slatkasti okus...niti tata nije baš previše oduševljen...tako da sam kao mala bila uskraćena bilo kakovih jela (osim bućnice) u kojima je glavnu riječ vodila bundeva...

...i onda je jednostavno došla na red... poželjela sam ju probati...
...moj prvi susret s njom je bio prije par godina kad sam sasvim slučajno dobila jednu muškatnu tikvu...
...i prvo jelo koje sam napravila bila je krem juha...

...obožavam krem juhe...a krem juha od bundeve je zaista posebna...
...lagana je i brza za pripremu...
..od svih varijacija koje sam radila, od svih okusa, začina koje sam joj dodavala..najviše sam uživala u ljutoj...

...ali ajmo mi malo o bundevi...čisto onako da se zna, spozna...da se nauče oni koji nisu znali... te podsjete oni koji su zaboravili...

...neke vrste bundeva se ubrajaju   u najstarije kulture na svijetu...mnogobrojni arheološki nalazi u Peruu i Meksiku svjedoče da su ih stari američki narodi poznavali još prije 4000 godina...

...ovo povrće sadrži visoke razine antioksidanata i karotena, vitamina C i E, vitamina B grupe...snižava rizik od raka, srčanih bolesti, moždanog udara, idealna je namirnica  za osobe s želučanim tegobama, te smanjuje kolesterol...
...kalorijska vrijednost bundeve je malena...u 100 g ima svega 30-tak kalorija...

... u našim poljima i vrtovima najčešće će te vidjeti ogromne narančaste ljepotice...
...ali u Hrvatskoj još rastu i manji primjerci ovo slasnog povrća.....

...obična uljna bundeva... najčešća je jestiva bundeva u našim vrtovima i poljima...okruglog je oblika, žuto zelene kore, a uzgaja se zbog koštica od kojih se dobija bučino ulje koje je izuzetno zdravo...meso uljne bundeve se koristi u raznim saftovima sa koprom, raznim ćušpajzima, te savijačama... izuzetna - bućnica naravno...

...velika njemačka zenter bundeva...velika je bundeva sa blijedo žuto i crvenkastom korom...može narasti sve do 50 kg...a ima i primjeraka od 150 kilograma... njezino meso se koristi za savijače, bućnice...može se i kuhati te od nje raditi jako ukusni kompoti...

...turkinja... jestiva bundeva koja može narasti i do 5 kilogarama... može imati crvenu, žutu i zelenu koru..ima žuto jako ukusno i sočno, čvrsto aromatično meso koje je kao takvo idealno za pečenje...jako je dekorativna, pa može poslužiti i kao zdjelica za serviranje...

...hokkaido bundeva...bundeva podrijetlom iz japana...velika je kao dlan i teška oko jedna kilogram...kora joj je crvena...meso joj je armatično, sočno i slatko, podsjeća na okus kestena...

...butternut bundeva... kruškolikog je oblika, svijetložute kore...i slatko, aromatično meso crvenkaste boje...muškantna bundeva koja je idealna za spremanje pekmeza i finih krem juha...ćušpajza, kolača...

...špageti bundeva...bundeva porijeklom iz Mongolije... blijedo žućkaste kore...a može težiti do 2 kg...
...njeno meso je vlaknaste strukture, podsjeća na špagete...puna je minerala i vitamina...
...ova bundeva se ne guli neko se kuha zajedno s korom...

...patišon bundeva...to su malene bundevice meni izgledom najsimpatičnije... naime, izgledaju kao maleni svemirski brodovi...težine su oko  30 dag...njihov okus je sličan okusu tikvica...
...mogu se pripremati isto kao i tikvice..fine su pohane i punjene...

...bundeva se uzgaja ne samo zbog mesa..nego i zbog sjemenki ...
...sjemenke bundeve imaju veću kalorijsku vrijednost od samog mesnatog dijela...bogate su mastima, bjelančevima, ugljikohidratima...bogatije su vitaminima, mineralima, željezom, fosforom...

...zbog svoje veličine, bundeve se najčešće prodaju rezane...tako ih je najlakše i kupovati jer vidimo da li joj je unutrašnjost narančaste ili žute boje...da li je sočna...
...kod manjih sorti koje se kupuju cijele, treba obratit pažnju da li im je vanjski dio neoštećen i da li im je koža bez plijesni... također, da li su dovoljno "teške pod rukom" u odnosu na veličinu...

...na tržište dolaze u drugoj polovici ljeta...te u njima možemo uživati cijelu jesen..i zimu...

...bilo bi zaista šteta propustiti i ne probati taj fini slatkasti okus ovog povrća...
...koje se može pripremiti i "na žlicu", u raznim varijantama krem juha i ćušpajza...zatim pirea..pa rižota...
...bundeve se također pripremaju i kao slatka jela...pite, kolači, savijače...pekmez od bundeve...

..obzirom da u našoj bundevici možemo uživati u jesen i zimu, a u ostalim godišnjim dobima smo uskraćeni njene slatkoće i finoće...jedino što preostaje je da jesensku bundevu uskladištite na tamno, hladno i suho mjesto, gdje će ona izdržati još nekoliko mjeseci...možete ju također izrezati na manje komade i smrznuti, kao takva izdrži i do 6 mjeseci...

...nego..sad se ja malo raspisala o toj debeljuškastoj ljepotici...i skoro zanemarila recept...
...idemo mi skuhati juhicu... ;)




...krem juha od bundeve...

...sastojci...

1 butternut bundeva (cca 800 g čistog mesa)
1 veća glavica luka
1 dcl mlijeka
7 dcl  pilećeg ili povrtnog temeljca
2 dcl vrhnja za kuhanje
2 dcl slatkog vrhnja (za šlag)
češnjak (1-2 češnja)
sol, papar (šareni)

...opcija...
chilli papričica ili lousiana hot sauce 
đumbir
bučino ulje


...priprema...


...bundevu ogulite, očistite od koštica i narežite na kockice...
...očistite luk... sitno ga nasjeckajte...
...te ih zajedno stavite kuhati u malo hladne vode s  malo mlijeka (1 dcl ) ... neka ih tekućina samo prekrije (nemojte staviti previše vode  u kojoj će se kuhati, također ih možete kuhati u pilećem temeljcu)...
...kad je povrće omekšalo, maknite s vatre i izmiksajte ga štapnim mikserom...
...vratite na plin ...dodajte pileći temeljac... 
...posolite, popaprite (ja uvijek koristim šareni papar u mlinčeku)...i pustite neka zakipi...
...o vama ovisi koliko gustu juhu želite, toliko temeljca dodajte...
...kad juhica zakipi u nju stavite vrhnje za kuhanje, te na kraju slatko vrhnje...

...poslužite u dubokim zdjelicama...
...obzirom da kod mene ne vole svi ljuto, a ja obožavam ovu juhu na ljuti način... 
...stoga, kad juhicu stavim u zdjelice nakapam u nju lousiana hot sauce...ili jednostavno nasjeckam chilli papričice...
...ako ste ipak za đumbir varijantu...naribajte korijen i dodajte juhi  kad stavljate  pileći temeljac...

...obavezno kod posluživanja u juhicu dodam bučino ulje...

...u slast!..



...samo još da napomenem ...
...krem juhe naprosto obožavam sa slanim kolačićima...
...stoga uvijek kad radim juhicu zamijesim i slane kolačiće, pogačice...
...brzi su za napraviti i nenormalno fini....
...ali o njima slijedeći put...




...uvijek nekako kupim više bundeva nego što mi je tog dana potrebno za juhicu..
...vjerojatno podsvijest igra svoju igru...jer ... obavezno slijedeći dan napravim savijaču od bundeve i krumpira...







...slana savijača od bundeve i krumpira...


...sastojci...


očišćeno meso bundeve  (cca 800 g)
2 veća krumpira ili batat
1 veća glavica luka
sol, papar (šareni)
1-2 dcl vrhnja za kuhanje
kore za savijaču (6-8 kora)
1 jaje
1 dcl mlijeka


...priprema...


...bundevu i krumpir naribajte...
...na ulju prodinstajte luk, dodajte naribanu bundevu i krumpir...
...posolite, popaprite...pazite na količinu soli, jer će te ju pred kraj zaliti sa vrelom slanom vodom...
...ako je potrebno, dodajte sasvim malo vode...
...dinstajte desetak minuta te na kraju zalijte s deci, dva vrhnja za kuhanje, promiješajte i maknite s vatre...
(...što se tiče vrhnja, ako vam ne paše, njega možete i izostaviti..)


...ulupajte jaje s deci mlijeka...
...na radnu površinu stavite jednu koru koju premažite s ulupanim jajem i mlijekom...
..stavite drugu koru...te na nju malo ohlađeni nadjev...
...nadjev se stavlja par centimetra od samog ruba kore...nemojte pretjerati s količinom nadjeva  i nepotrebno je mazati cijelu koru...
...smotajte savijaču i stavite ju u pripremljeni namašćeni protvan...
...premažite uljem...


...savijaču pecite oko 35 minuta na 200°...
...prokuhajte 2 dcl vode sa malo soli...
...izvadite savijaču iz pećnice, prelijte ju vrelom vodom sa solju...te vratite u pećnicu na još desetak minuta...


...u slast!...



















...i na kraju...misao dana... ;) :)

"...nevjerojatna stvar o mojoj majci je da nam je 30 godina posluživala ostatke za večeru, 
a originalno jelo nikada nije pronađeno..."

Calvin Trillin, američki kolumnist







Nema komentara:

Objavi komentar